Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tijs Vandemeulebroucke

Schrijft over:
Mijn interesses liggen vooral in existentiele vraagstukken en politieke thema's. De spanning tussen seculariteit en religie en de implicaties die deze spanning voortbrengt op politiek en existentieel domein heeft me steeds geboeid. Doordat mijn onderzoek zich meer en meer begint te focussen op de relatie tussen technologie en de mens begin ik ook omtrent dit thema meningen te vormen. Als ik al eens iets zou schrijven zou het verbonden zijn met dit brede kader.

Bio

Ik ben Tijs Vandemeulebroucke. Ik ben theoloog en filosoof.

Werkgebied

Ik ben momenteel als doctoraatsstudent verbonden aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht. Aan dat centrum doe ik onderzoek naar de ethische implicaties van het gebruik van robotica (in het algemeen technologie) in de ouderenzorg.

Over mensen, religie, wetten en ethiek

Het is interessant om te zien, twee auteurs die via de media een debat voeren. Niettemin een genuanceerd debat en dan nog wel over de plaats van religie en over de spanning tussen (religieus geïnspireerde) ethiek en seculier maatschappelijke wetten. In zijn Vrij Tribune voor de Knack (18/02/2017...

Een aanklacht tegen de institutionele religies en de morele suprematie van West-Europa

Het heeft me geschokt. Het heeft me waarlijk van mijn melk gebracht. Ik heb het over de uitzending van De Afspraak op Canvas waarin de rabbi – uit dienst – Aaron Malinsky en de imam Brahim Laytouss trachtten de relatie tussen respectievelijk het jodendom en homoseksualiteit en de islam en homosek...