De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zzp’er worden als antwoord op de crisis.

Zzp’er worden als antwoord op de crisis.

De internationale economie maakt al enkele jaren een duidelijke crisis door en ook het aantal nieuwe zzp’ers in België vertoonde in 2013 een verlaging met betrekking tot het aantal mensen dat in 2012 besloot een eigen bedrijf op te richten. Volgens informatie van het Laatste Nieuws namen in 2013 74.723 het initiatief voor een nieuw avontuur terwijl er dat in 2012 nog 76.036 waren.

dinsdag 25 maart 2014 19:46
Spread the love

Zzp’er worden als antwoord op de crisis.

zzp.jpg

De internationale economie maakt al enkele jaren een duidelijke crisis door en ook het aantal  nieuwe zzp’ers  in België vertoonde in 2013 een verlaging met betrekking tot het aantal mensen dat in 2012 besloot een eigen bedrijf op te richten. Volgens informatie van het Laatste Nieuws namen in 2013 74.723 het initiatief voor een nieuw avontuur terwijl er dat in 2012 nog 76.036 waren. Deze daling van 1,8% voor het hele land loopt op tot 5,3% als we Vlaanderen apart gaan bekijken.

De sociale rugdekking die zzp’ers ten opzichte van werknemers krijgen is nog steeds veel geringer en daar zal aan gewerkt moeten worden als we deze belangrijke tak van de samenleving willen stimuleren.

Er zijn echter enkele goede berichten voor de zzp’ers of wellicht nog meer voor de Belgen die er over nadenken in dit avontuurlijke bootje te stappen. In de eerste plaats is er door het bestaan van internet een nieuwe mogelijkheid ontstaan om vanuit het eigen huis een loopbaan als zelfstandige op te bouwen. Zo bieden branches zoals  vertaling, informatica en onderwijs ruime mogelijkheden dankzij de technologie die we heden tot onze beschikking hebben. Vertaalopdrachten kunnen thuis uitgewerkt worden en via internet naar de opdrachtgever gestuurd worden. Een SEO ( Search engine Optimization) specialist kan zijn werk ook tussen de vertrouwde muren uitvoeren en ook een leraar kan via Skype zijn lessen aan leerlingen uit de hele wereld geven. Een thuiswerkende zzp’er behoort dus vandaag de dag zeker tot de mogelijkheden.

In de tweede plaats is er ook voor de buitenshuis werkende zzp’er via internet een zee aan mogelijkheden om zichzelf als specialist in de kijker te spelen. Gratis adverteren is natuurlijk een mogelijkheid op het internet maar vooral het gebruik van social media is bijna de sleuteloplossing voor de startende ondernemer. Of je nu als schilder, architect, ontwerper, automonteur of externe bedrijfsadviseur wilt starten je aanwezigheid in social media is uitermate belangrijk.

In de derde plaats kunnen we gelukkig vaststellen dat er inmiddels vele mogelijkheden bestaan om als starter niet direct te hoeven investeren in eigen bedrijfsruimte en eigen personeel. Bedrijven die kantoor- en vergaderruimte verhuren zijn er genoeg te vinden. Ook de zogenaamde virtuele kantoren zijn een oplossing voor starters. Op een gerenommeerd adres kan een virtueel kantoor gehuurd worden zodat er naar de klanten direct vanaf het eerste moment een goed uitstraling bestaat. Een virtueel kantoor zorgt voor de verwerking van de post en neemt ook de telefoontjes in naam van je bedrijf aan. Dit alles door hooggekwalificeerd personeel en voor een zeer schappelijke prijs. De huurcontracten zijn meestal zeer flexibel. Een echt goede oplossing voor starters die het financieel nog niet al te ruim hebben.

Dus wellicht niet zo’n slecht idee om in deze tijden van crisis te overwegen als zelfstandige in het diepe te springen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!