De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zwemmen tussen haaien in Metropolis Antwerpen

dinsdag 22 maart 2011 09:40
Spread the love

Gisterenavond ging Sharkwise in première in Antwerpen. In aanwezigheid van Marc Sluszy en Lieven Debrauwer werd deze prachtige film voorgesteld. Marc leefde er jaren naartoe om al deze prachtige beelden te verzamelen en Lieven gooide ze in een scenario voor een film.

Tevens zit er ook nog een niet mis te verstane boodschap achter. Het is nu aan de mensen van deze generatie om in te grijpen en de haai te beschermen. En ook de les van “als je er maar hard genoeg in gelooft, kan je alles bereiken”

Na de film werd er gevierd in NOXX te Antwerpen waar iedereen persoonlijk door beide heren werd ontvangen en waar men kon genieten van live optreden, oesters, pitta en ander lekkers.

Duiken tussen twintig zwartpunthaaien of freediven naast de witte haai. Weinigen zouden het aandurven, avonturier Marc Sluszny deed het. Productiehuis Entourage en onderwater cameracrew Aquacam volgden in het zog van de extreme sporter door Egypte, Mozambique en Zuid-Afrika en filmden niet alleen zijn verhaal, maar ook dat van de plaatselijke bewoners. Het team dook onder met de Mozambikaanse speervissers, ging haaiennetten controleren met de kustwacht van Durban en kwam op het spoor van de illegale handel in haaienvinnen. 

Begin januari vertrokken avonturier Marc Sluszny, de Antwerpse documentairemakers van Entourage en het onderwatercamerabedrijf Aquacam naar Afrika met een ongewoon doel: zwemmen tussen de meest gevreesde roofdieren van de oceaan. Mission accomplished: Marc Sluszny zwom zij aan zij met tientallen zwartpunthaaien, had een wel erg nabije ontmoeting met verschillende tijgerhaaien en ging zonder kooi of perslucht het water in met de grote witte haai. Drie cameraploegen konden alles haarscherp in high definition vastleggen.

 
Terwijl Marc Sluszny zich stapsgewijs voorbereidde op de ultieme beproeving met de witte haai, zocht de crew op elke locatie uit hoe de bewoners er omgaan met haaien. Zo ging het team bij zonsopgang aan boord van een piepkleine vissersboot om Mozambikaanse speervissers aan het werk te zien. Die zwemmen meer dan een kilometer de kust uit om er met handgemaakte harpoenen jacht te maken op zeevis. De vaak nog levende vissen die ze vastmaken aan een boei, trekken haaien aan op zoek naar een makkelijke prooi 
   
Ook in de Zuid-Afrikaanse steden Durban en Kaapstad moeten de surfers en baders leven met de permanente aanwezigheid van haaien in de branding. De twee steden hebben elk een compleet verschillende methode bedacht om de kust te beschermen. De Sharks Board in Durban maakt gebruikt van fel gecontesteerde haaiennetten die maar een gedeeltelijke bescherming bieden en volgens tegenstanders veel onnodige slachtoffers maken in het haaienbestand. Rond Kaapstad zitten dan weer zogenaamde ‘shark spotters’ in de heuvels die de badgasten waarschuwen als ze met hun verrekijkers haaien ontdekken voor de kust.
 
En terwijl Marc Sluszny tussen de zwartpunthaaien dook, keek de cameraploeg toe hoe haaienvissers voor de kust van Mozambique diezelfde haaien bovenhaalden en op strand de vinnen eraf sneden. Haaienvinnensoep kan in Aziatische landen meer dan 100 dollar per kom kosten en de wereldwijde handel in de vinnen zorgt ervoor dat een aantal haaiensoorten met uitsterven bedreigd wordt. De cameracrew kon meevaren met de haaienvissers en slaagde erin unieke beelden te maken van de illegale haaienvangst.
   
De onderwatercameramannen van Aquacam reizen al verschillende jaren rond om overal ter wereld haaien te filmen. De verbluffende beelden, gedraaid in onder andere Indonesië, de Filippijnen en de Galapagos worden samen met het verhaal van Marc Sluszny verwerkt tot de documentaire Sharkwise.

SHARKWISE, nu in uw bioscoop  : WWW.KINEPOLIS.BE

take down
the paywall
steun ons nu!