De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zwartwerk nergens toelaatbaar!

Zwartwerk nergens toelaatbaar!

zondag 5 juni 2011 18:34
Spread the love

Zwartwerk is nergens èn nooit toelaatbaar

Die ‘van de Horeca’ hebben met dit mooie Hemelvaartweekend echt wel de ‘hoofdvogel’ afgeschoten. Mèt voorsprong behalen ze zowel de gele als de  groene trui en is ook het ‘bergklassement’ ongetwijfeld voor hen. Tegen deze oproep moeten we heel duidelijk en heel hard ‘STOP’ roepen.

Eerst de BTW verlagen, zonder dat hiervan ook maar één procentje werd verrekend met de klant.

Nu pleiten om wat illegaal is, te legaliseren. Il faut le faire, zeggen ze in ‘t Frans. Grof en ongehoord!

Alhoewel de vraag om zwartwerk te legaliseren op zich totaal verwerpelijk is, begrijp ik de vraag op zich wel. Immers, de overheid heeft jarenlang het al even lang bestaande zwart-werk in de horeca-sector te laten bestaan. Controles zijn al jaren zo goed als onbestaande. Als ze dan toch eens gebeurden werd en wordt telkens opnieuw hetzelfde vastgesteld: één of meerdere personeelsleden die niet staan ingeschreven in het personeelsregister (al dan niet illegaal in ons land verblijvend).

De uitleg daarvoor v/d horeca-uitbater was en is ook altijd dezelfde: ze zijn net aan de slag voor hun eerste dag en ik heb nog géén tijd gehad om dit in orde te brengen. Een variant op deze uitleg is: er zijn onverwacht één of meerdere ‘vaste’ personeelsleden ziek, ik heb een volle zaal en doe dus uitzonderlijk beroep op deze werkkrachten.

Als je als overheid decennia lang de sector hebt laten betijen, mag diezelfde overheid ook weer niet verbaasd zijn dat ‘men’ deze werkwijze van ‘zwart personeel’ als regel ziet en niet meer als uitzondering.

Nochtans lag en ligt de oplossing voor dergelijke vorm van fraude voor de hand : voer in gans de sector van zelfstandige kleinhandel (bakkers, beenhouwers enz.) in de Horeca enz…. een ‘geijkt kasregister’ in. Dat hebben wij meer dan 20 jaar geleden vanuit ACV Kempen al gevraagd.

Wij hebben terzake zelfs nog een actie gevoerd aan de Priorij van Corsendonck te Oud-Turnhout ten tijde van de vroegere grote chef van het NCMV (nu: Unizo) Petrus Thijs. In tegenstelling tot wat sommigen  beweren: géén enkele vorm van fraude is toelaatbaar. Verwijzen naar de ‘grote fraudeurs’ klinkt natuurlijk altijd sympathieker. Maar weet dan wel dat meerdere kleintjes ook één grote maken.

Tenzij ‘we’ (lees : de samenleving) ervan uitgaan dat het zwartgeld de ’smeerolie’ is van onze samenleving! Als we die stelling aanvaarden zullen altijd de (meeste) loon- en weddetrekkenden de pineut zijn en blijven. Hun inkomen is tot op de laatste eurocent gekend en dus ook belast. Bovendien wordt zo onze sociale zekerheid steeds verder ondergraven!

take down
the paywall
steun ons nu!