De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zwarte Piet en de zaak van Sinterklaas

Zwarte Piet en de zaak van Sinterklaas

dinsdag 15 november 2016 17:36
Spread the love

Is Piet zwart, roetzwart, mulat, slaaf, of is hij een Oost-Indische knecht? Komt de gekende kindervriend uit Turkije of Spanje, is hij niet te blank en hoe heet zijn paard nu echt? Wie dacht dat Trump het nieuws zou domineren verbleef het afgelopen weekend niet in de Lage Landen.

Dreigingsniveau 4!

Dat zowel ouders, kinderen, kleinkinderen, clerus, als overtuigde atheïsten dagelijks ode aan een kerkelijk personage brengen, is opmerkelijk. We vallen daarbij niet over het feit dat die mens kinderen in een zak laat steken door een knecht die lijfstraffen hanteert. Dat hij inbreekt vinden we gezellig. We zijn amper verontwaardigd over het reclameoffensief dat bedoeld is om kinderen te hersenspoelen, ook al voelt men die campagne tot in de klaslokalen toe. Moet men dan echt nog (Piet)leuteren over een schijn van racisme bij iets waar 90% van de mensen vrolijk van wordt?

Met een angst die deze voor een terroristische dreiging benaderde, durfde ik de afgelopen dagen geen radio of tv meer aanzetten. Onze clevere kleuter is namelijk alhorend, en pedagogisch liegen/ je eruit lullen doe je als ouder al zo vaak. 

De piet links of rechts gedragen?

Ook de politiek liet van zich horen. Met name de N-VA wierp zich op als beschermer der kindervreugde en oudergeluk. Het ware mooi geweest als de partijvoorzitters zwart geschminkt en in groep hadden gezegd: “Wij zijn de volwassenen, wij doen hier niet aan mee!”. Maar de anderen bleven stil… Waren de sossen, de sjeven, de groenen misschien bang de zwarte piet toegespeeld te krijgen in deze discussie?

Voor mij was, naast het mediacircus, de afwezigheid van de linkse actoren in dit maatschappelijk debat een behoorlijke bron van ergernis. Hopen hun kindjes de rood-groene sokjes misschien niet te ruilen voor speelgoed en lekkers in de schoen? Zal binnen vijf maanden ook de Paashaas de linkervleugel in een bang konijn veranderen? Of was dit doodgewone electorale zinsverbijstering? Als je zulke emotioneel beladen folklore uitsluitend laat verdedigen door rechtse nationalisten, dan stuur je de gezinnen die kant uit. Als er iets is wat religie, cultuur of ras overstijgt, dan zijn het de fonkelende oogjes van allemaal brave kinderen bij de entree der Pieten in hun glamkostuums. In de ogen van hun ouders schoot men met scherp op het jolijt van de kleine spruit. Men reageerde met een Pietenpact op een noodkreet van een minderheid. Die noodkreet blijkt achteraf veeleer een zucht van enkele verveelde linkse intellectuelen… Dat doe je beter niet, dat levert enkel dat op wat je net niet wil: onbegrip.

K3 en andere snelle veranderingen

Ook hier loopt er een kleine rond met het nodige vuur, inclusief uitslaande brand tegen bedjestijd, om even in de roetsfeer te blijven. Mijn voornaamste missie deze maand: ik wil onze kleuter leren dat geduld de beste dingen voortbrengt. We keuvelen dan over het zaadje en peterselie-Paula, over het deeg en de appeltaart, over het dessert dat steeds een eeuwigheid na de soep wordt opgediend. Die dingen plaats ik dan onder de noemer ‘het wachten waard’. 

Mijn Sinterklaasbeeld wordt bepaald door de herinneringen en emoties die dit feest oproept. Ik ga ervan uit dat dit bij meerdere mensen zo is. De vooruitgang neem je er met plezier bij, als je kind maar lacht. Maar ook al lijkt het alsof pa op zijn 36ste helemaal mee is met de nieuwe K3, dan is dat vast om een andere reden dan toen hij zelf zes was… Ook volwassenen willen zich enkele weken per jaar terug in hun kindertijd wanen. We willen tegenwoordig veel, vaak en snel dingen slopen die je niet meer kan heropbouwen. Laten wij, grote mensen, daarom rustig blijven. Misschien kan het gele nichtje van Piet haar opwachting eens maken in een Sinterklaasshow? Volgend jaar kan Schimmel/Amerigo/ Slecht-Weer-Vandaag een keertje down under bij struisvogel Karel gaan spelen, enz. Maar gun mensen wat tijd om te wennen aan dat soort veranderingen. Misschien wil men dan eindelijk ook een zwarte Sint en overschildert men de Grote Baas in de kerk met alle kleuren van de regenboog.

take down
the paywall
steun ons nu!