De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ZUID DAKOTA GOUVERNEUR VRAAGT WITTE HUIS, OM BETROKKEN TE RAKEN BIJ TRIBALE CONTROLEPOSTEN GESCHIL

ZUID DAKOTA GOUVERNEUR VRAAGT WITTE HUIS, OM BETROKKEN TE RAKEN BIJ TRIBALE CONTROLEPOSTEN GESCHIL

donderdag 21 mei 2020 03:30
Spread the love

Noem-at-press-Conference-May-20-20 mei 2020

HET LAATSTE NIEUWS
Gepubliceerd 20 mei 2020

PIERRE, S.D. – Gouverneur Kristi Noem van South Dakota heeft zich tot de federale regering gewend voor hulp bij haar voortdurende confrontatie met de Cheyenne River Sioux stam en de Oglala Sioux stammen over controleposten langs de wegen.

Tijdens een persconferentie op woensdagmiddag zei Noem dat ze de procureur-generaal van South Dakota heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar de “onwettige” controleposten die de stammen hebben opgezet om de burgers in hun reservaten te beschermen tegen het corona-virus.

“Dat onderzoek, terwijl het nog steeds aan de gang is, heeft de beschikking over zowel beëdigde verklaringen en video-opnamen van deze illegale controleposten” zei Noem, hoewel ze geen uitspraken deed over de inhoud van het materiaal.

Noem zei dat de informatie van het onderzoek naar het Witte Huis, het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de congresdelegatie van Zuid-Dakota is verzonden.

Door de federale overheid te vragen om tussenbeide te komen, escaleert Noem het geschil, dat twee weken geleden begon toen ze dreigde met juridische stappen tegen de stammen voor het opzetten van controleposten bij de ingangen en uitgangen van hun reservaten.

De twee stammen zeggen dat Noem niet genoeg heeft gedaan om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. South Dakota is een van een klein aantal staten die nooit een “stay-at-home” bevel hebben uitgevaardigd tijdens de COVID-19 pandemie.

Er zijn 4.177 bevestigde positieve gevallen van COVID-19 en 46 sterfgevallen als gevolg van de ziekte vanaf woensdagmiddag binnen de reservaten, volgens de South Dakota Dept. of Health. Er zijn momenteel 1.108 mensen ziek.

In antwoord op de wettelijke bedreigingen van Noem, houden de leiders van de Cheyenne rivier Sioux en Oglala Sioux vol dat tribale soevereiniteit hen toestaat om zelf te regeren en hun eigen wetten te maken voor hun reservaten.

Op maandag kondigde de American Civil Liberties Union (ACLU) van South Dakota aan dat zij de stammen in de controlepost strijd met Noem zou steunen.

De verbijsterde gouverneur zegt dat ze juist hun hulp had gevraagd om de situatie op te lossen.

Hoewel Noem dreigde met juridische stappen, zei ze woensdag dat ze nog geen enkel proces had aangespannen.

“De staat is geconcentreerd het vertragen van de verspreiding van COVID-19 en toegewijd aan het beschermen van de volksgezondheid van onze stammen en elke burger in de staat,” zei Noem.

Vertaald en gepubliceerd met schriftelijke toestemming van de uitgever.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!