De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Zowat iedereen die hielp bij het opruimen van de olie uit de Exxon Valdez is dood’
Golf van Mexico, Olieramp, Amerika's -

‘Zowat iedereen die hielp bij het opruimen van de olie uit de Exxon Valdez is dood’

donderdag 1 juli 2010 09:40
Spread the love

Vrijwilligers die de vuile smurrie op het strand aan het opruimen zijn  met op de achtergrond een visser …

Op een enkele uitzondering na zijn alle mensen, die in 1989 hielpen bij het opruimen van de olie die voor de kust van Alaska uit de olietanker Exxon Valdez in zee was gelekt, dood. De gemiddelde levensverwachting voor deze mensen is amper 51 jaar. Dat zei een expert gisteren op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Rekening houdend met het feit dat de ramp in de Golf van Mexico veel ernstiger is dan die in Alaska, hebben vrijwilligers en andere organisaties steeds meer vragen bij de gezondheidsrisico’s die mensen lopen wanneer ze op de met olie doordrenkte stranden of op zee aan de slag gaan. Ze hekelen het gebrek aan medewerking van BP, dat terughoudend is over de samenstelling van de olie die in zee stroomt. Enkele maanden goed betaalde opruimarbeid dreigt zo te worden betaald met een 20 of 30 jaar te vroege dood.

Een ‘giftige soep’ van olie, methaan, benzeen, waterstofsulfide, andere toxische gassen en zeer giftige chemischs stoffen als Corexit 9500. Dat is wat de vrijwilligers, die helpen bij het opruimen van de olie die uit de BP-pijpleiding in de Golf van Mexico komt, te wachten staat. Deze troep inademen is alles behalve gezond, doch de echte gevolgen voor de volksgezondheid zullen pas binnen jaren bekend zijn.

Een groot aantal mensen die helpen bij het opriumen van de olie heeft al griepachtige symptomen gerapporteerd; nog eens 162  hebben zich al ziek gemeld bij het Louisiana State Health Department.

Bron : CNN / Louisiana State Health Department / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!