De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zoveel zieltjes, zo weinig resultaat…
Geld, vrede, monetair, slaaf, schulden, onrecht, oorlog, rechtvaardig, Wereld, sociaal, samenleving, maatschappij -

Zoveel zieltjes, zo weinig resultaat…

woensdag 1 september 2010 20:57
Spread the love

Wanneer je een dagje ouder wordt weet je veel van de berichtgeving te relativeren. Doch, onze media zit er vol van, zelfs film en theater besteden er verschillende projecten aan.

We zijn met zovelen, allemaal willen we eigenlijk een rechtvaardige, gezonde en vredevolle samenleving. En toch krijgen we elke avond onze buik vol van alle negatieve berichten over onrecht, het naar de haaien gaan van onze planeet, en een oorlog die groot genoeg is om nog iets over te vertellen.

Een hele tijd geleden, ik spreek hier over meer dan 20 jaar, vroeg ik me af waarom. Heb me ook altijd verzet tegen die dingen, en leef nog altijd volgens het princiepe; “Wat ik mezelf niet toewens moet ik een ander ook niet aandoen”. Ik voel ook dat er veel mensen hetzelfde denken en doen, en toch blijft er vaak niet veel over van dit princiepe als je naar het nieuws kijkt.

Er is al veel over gesproken en geschreven, en toch slaat het maar niet om. Duizende zieltjes komen telkens weer op straat om tegen één of ander onrecht te protesteren. De massa wordt gemobiliseerd om anderen in nood te helpen. Spijtig genoeg heb je meer en meer het gevoel dat je de problemen van de wereld alleen aan het dragen bent, en het dodenaantal of de graad van de ramp moet steeds maar groter worden om nog mensen te beroeren.

Ondertussen tikt de klok van de evolutie verder. En na duizende jaren van vooruitgang staan we nog steeds niet verder dan dit. In plaats van horen zeggen via een vriend of buur, krijg je de miserie op uw iPhone. Terwijl er een drinkbus bestaat met een heus zuiveringsstation erin om u te voorzien van drinkbaar water sterven er elk uur velen aan een te kort ervan. En wanneer socialistische politiekers het socialisme opnieuw moet defineren begin ik mij nog meer vragen te stellen.

In mijn zoektocht naar de reden van dit geklungel kom ik altijd weer uit op het voor mij steeds duidelijker wordende onheil; geld, hebzucht en klassen systeem. Net iets meer dan 1% van de wereldbevolking beslist over de overige 99% hoe die kunnen, mogen en zullen leven. Zoveel zieltjes die elke dag opnieuw kruipen voor die 1%, en of je nu wil of niet, kruipen zal je.

Ook ik kruip elke dag opnieuw. Als financiële slaaf van de 21ste eeuw ben ik gedoemd om voor de rest van mijn leven te kruipen. De Wereld Morgen brengt mij het protest, de beweging van de massa, en het ongenoegen in kaart. Maar diegene die er wakker van zouden moeten liggen, doen dit verre van. Erger nog, jij en ik wel. Ik heb geen antwoorden, ik probeer ze te zoeken via anderen die ook zoekende zijn naar antwoorden.

De hele geschiedenis zit vol met systemen en bewegingen van politieke tot finciële oplossingen. Nooit zijn die 99% van de bevolking er echt beter van geworden. Het hoofd volledig leeg maken, dat is wat ik je oproep te doen.

Van nul leren denken en de technologie die we vandaag hebben weten te gebruiken zonder het doel op zich van winst en persoonlijk voordeel. Het wegnemen van het begrip geld, eigendom en schaarste. Indexeren wat de aarde ons te bieden heeft en hier juist mee om te gaan. Dat is mogelijk een deel van het antwoord. Informeer jezelf, denk erover na, spreek erover en laat uw vragen en ideeën los in een groep van zoekende. Ik weet dat er meer dan protest en ongenoegen zit in uw hoofd, doe er iets mee…

http://www.thezeitgeistmovement.be/

PS, het voorbeeld van drinkbaar water maken is er eentje waar een goed idee wordt verziekt door winstbejag en profiteren van schaarste. Het systeem werkt, alleen ons monetair systeem maakt het onmogelijk dat diegene die er nood aan heeft het ook echt kan gebruiken…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!