De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: PxHere
Opinie - Wouter Hessels

Zorgt de N-VA voor de ‘kleintjes’ in podiumkunstenland Vlaanderen?

Voor heel wat theater-, dans- en muziekgezelschappen die een negatief of positief subsidieadvies buiten budget kregen, is het bang afwachten tot 30 juni. Op die dag maakt minister-president en cultuurminister Jambon de definitieve subsidiëringen bekend voor de Vlaamse podiumkunstensector.

maandag 20 juni 2022 09:01
Spread the love

 

De afgelopen tijd is er veel media-aandacht gegaan naar het grootste theater van Vlaanderen, het Toneelhuis in Antwerpen. Ik heb de afgelopen jaren straffe voorstellingen gezien van Olympique Dramatique, FC Bergman, Gorges Ocloo… De kwaliteit van het Toneelhuis en de inwonende artiesten staat buiten kijf.

Ik heb een sterk vermoeden dat het Toneelhuis, als grootste culturele speler de dans zal ontspringen. De verenigde N-VA-tenoren Bart De Wever, Jan Jambon, Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud, de oude en nieuwe voorzitter van het Toneelhuis, Johan Swinnen en Jan Rombauts (allebei N-VA-signatuur) gaan zich opwerpen als de grote redders van het ook internationaal prestigieuze Toneelhuis. Zelfs al loopt burgemeester De Wever persoonlijk niet warm voor de producties van het Toneelhuis, hij kan het niet maken dat Het Toneelhuis als cultureel vlaggenschip in zijn stad teloor zou gaan.

Net zoals onderwijsminister Ben Weyts steeds het zichtbaar presteren en excelleren preekt in het Vlaams onderwijs, zien we ook die neoliberale insteek bij het N-VA-cultuurbeleid. Jambon zweert vooral bij de grote cultuurhuizen waarmee hij ook Vlaanderen internationaal in de vitrine kan plaatsen : Opera Ballet Vlaanderen, de Musea voor Schone Kunsten met Rubens en de Vlaamse Primitieven, Het Paleis. Jambon en co zullen de grote, zichtbare schade in het podiumkunstenlandschap beperken, met een spectaculaire reddingsoperatie voor Het Toneelhuis. Maar wie zorgt er ondertussen voor de ‘kleintjes’ zoals de uitstekende De Roovers, De Kopergietery, Crew… die definitief uit de boot dreigen te vallen? De verontwaardiging is daar sowieso kleiner, niet breed gedragen en al helemaal niet mediageniek.

Theatermaker en speler Robbie Cleiren schreef in DS een helder opiniestuk onder de titel “Behandel de toneelspelers goed”, 4/6/2022). Hij maakte duidelijk dat er slechts 38 miljoen euro of 0,07 % van de totale uitgaven van de Vlaamse overheid, nodig is om de Vlaamse podiumsector voldoende zuurstof te geven.

In plaats van zich blind te staren op de grote fonkelende sterren, zou het cultuurbeleid werk kunnen maken van een zo divers en inclusief mogelijk podiumkunstenlandschap in Vlaanderen. Heeft de immer homogeniserende NV-A daar oren naar ?

Wouter Hessels is docent RITCS, ULB, INSAS in Brussel

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!