Zorgsector in crisis
Vorige week waarschuwden ziekenhuisdirecteurs nog voor de dalende zorgkwaliteit als gevolg van het nijpende personeelstekort. Dit initiatief onderstreept hoe dringend het is om mensen zonder papieren in te zetten in sectoren waar extra handen hard nodig zijn. Velen van hen hebben relevante ervaring en opleiding, maar mogen momenteel niet bijdragen. Een gemiste kans voor de zorg én de samenleving.
Het is dringend om mensen zonder papieren in te zetten in sectoren waar extra handen hard nodig zijn
Het initiatief krijgt steun van diverse zorginstellingen en maatschappelijke organisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de inzet van mensen zonder papieren in knelpuntsectoren zoals de zorg. Onder de ondertekenaars bevinden zich zorg- en welzijnsorganisaties zoals CAW Limburg, MMZ Kiosk, PANGGO-18, vzw Kiosk, en de zorgkoepel Curando, evenals onderwijsinstellingen zoals IVV Sint-Vicentius Gent. Deze organisaties erkennen de waarde die mensen zonder papieren kunnen toevoegen aan de zorgsector.
Draagvlak bij het publiek
Uit recent onderzoek van Dedicated Research, uitgevoerd in opdracht van 11.11.11, blijkt dat 54 procent van de Belgen werkvergunningen steunt voor mensen zonder papieren die al vijf jaar in België wonen en geïntegreerd zijn. “De steun is er, nu moeten we stappen zetten,” zegt Joost Depotter, beleidscoördinator bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Het is tijd voor een realistisch migratiebeleid dat deze mensen een eerlijke kans geeft om een verschil te maken.”
De initiatiefnemers roepen Vlaamse en federale beleidsmakers op om een pragmatisch beleid te voeren dat mensen zonder papieren de mogelijkheid biedt legaal te werken in sectoren zoals de zorg. “Met de enorme tekorten en de ervaring die deze groep meebrengt, zou het onverstandig zijn hen niet in te schakelen,” aldus Depotter.
Een kans voor duurzame oplossingen
Dit initiatief biedt niet alleen mensen zonder papieren de kans om hun vaardigheden in te zetten, maar helpt ook de zorgsector. “Deze dag is voor ons een kans om te laten zien wat we kunnen”, zegt Bahtijar, derdejaars student verpleegkunde en stagiair bij VLOS. “Hopelijk zien beleidsmakers in hoe hard we een verschil kunnen maken in de sectoren waar dat nodig is.”
“Deze dag is voor ons een kans om te laten zien wat we kunnen”
De actie maakt deel uit van de campagne ‘Onzichtbaar, maar onmisbaar‘, die aandacht vraagt voor de noodzaak om mensen zonder papieren legaal te laten werken. Het is een pleidooi voor een migratiebeleid dat deze mensen niet alleen een plek in de samenleving geeft, maar hen ook erkent als volwaardige leden ervan.
Ondertekenaars van het initiatief
Zorg- en welzijnsorganisaties:
CAW Limburg
MMZ Kiosk
PANGGO-18
Curando
Dienstenthuis Limburg
Dienstenthuis Turnhout
IVV Sint-Vicentius Gent
Belangrijke politieke en maatschappelijke ondersteuners:
vzw Recht op Migratie
ACV – CSC
11.11.11
Hand in Hand tegen Racisme
Belgisch Netwerk Armoedebestrijding
Netwerk tegen Armoede
Brussels Platform Armoede
Dokters van de Wereld België
Gent Samen Solidair
VLOS
Filet Divers
Pigment vzw
GentzonderGrenzezn
Victoria Deluxe
Welkom en Co vzw
vzw Recht op Migratie – Vluchtelingenhuis Leuven
Vriendschap zonder Grenzen
Vluchtelingenwerk Vlaanderen