De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zondag 8 mei 2016, een activiteit van Herita vzw: “bezoek aan het HoBos en de Grote Hof te Overpelt-Eksel”

Zondag 8 mei 2016, een activiteit van Herita vzw: “bezoek aan het HoBos en de Grote Hof te Overpelt-Eksel”

maandag 9 mei 2016 22:11
Spread the love


www.herita.be

In opdracht van Herita vzw gevrijwilligd op deze activiteit om de deelnemers te ontvangen en mee te wandelen op deze mooie dag.

Er dient nog wat gewerkt te worden aan de bewegwijzering want het is niet zo evident om de plek te vinden daar het niet aangeduid staat op de Lindelsebaan. De weg wordt beheerd door het Vlaams Gewest… De gemeenten zijn uiteraard vragende partij! Het is net na de afrit van de autostrade een betonpaadje rechts inslaan en ietwat achterin ligt het vertrekpunt naar dit zeer uniek landschapsbos.

Onze gids Henri Naus verwelkomde iedereen met een bondige inleiding betreffende de historiek van het landschap. Hij werd geflankeerd  door de ex-boswachter Jos die het domein en zijn bomen van buiten kent, alsook een verantwoordelijke van de gemeente Eksel met “de sleutels”. 

Dan zijn we in vlotte tred op stap gegaan en de blauwe driehoekjes gevolgd. Een tocht van zo’n 7 km. 

Onze gastheren hebben middels foto’s uit de tijd van toen een beeld geschetst van het gebied alsook de bewogen geschiedenis met “de koppige dame” die op de Grote Hof woonde en zich niets aantrok van regels van de overheid. Zij schrok er zelfs niet voor terug om met een karabijn ongenode gasten af te schrikken. Zij liet koeien grazen op het domein en deze bleven constant buiten en waren ietwat verwilderd. Deze beestjes waren heilig voor haar! Een hele historie met een jeneverstokerij er bij. Er is een docufilm met en over haar gemaakt door de heemkundige kring.

We hebben ook kennis kunnen maken met de vorig jaar tot mooiste boom uitgeroepen tamme kastanje. Een klepper. (zie foto). Blijkbaar is er een jaarlijkse wedstrijd en binnenkort zelfs op Europees niveau.    

Daar de horeca te koop staat op deze plek is bij aankomst iedereen huiswaarts gegaan. De gebouwen die er nog staan is een “verbouwing” (tegen alle regels in) van een oude hoeve en is een hele tijd een gerenommeerd(e) feestzaal-restaurant geweest maar staat al vele jaren leeg na het faillissement van de eigenaar. Henri heeft een foto getoond hoe dit vroeger was en dat was uiteraard veel mooier. Edoch hoe hou je alles in stand en weerbaar tegen de tand des tijds. Dat is ook wat met de Grote Hof gebeurt. Sinds het overlijden van de bewuste dame heeft men het dak vernieuwd, vloeren gestut, de muren geschoord en middels draadstangen bijeen geschroefd om te behoeden tegen verder verval…

Als toetje hebben we een tamelijk onbekend woord bijgeleerd, nl een “drossaard”. Dit is in de tijd van toen een verantwoordelijk persoon die instond voor Orde en Gezag en politionele- en rechtsbevoegdheid had en nog allerlei taken. Een soort baljuw zeg maar.

Iedereen was unaniem zeer tevreden en vond uiteraard de geschiedenis en pittige details heel interessant. Deze historiek werd mooi verteld door Henri afgewisseld door de boswachter en de verantwoordelijke van de gemeente. Mensen met een hart voor dit gebied!

Kortom weerom een mooie ontmoeting en beleving. Vond het zeer aangenaam en het Limburgs is een mooie taal!

Als je “googled” op de criteria “HoBos Overpelt” vind je heel wat informatie.

Zoals bv: http://www.bosland.be/over-bosland/rijke-cultuurhistorie/het-landgoed-hobos/64/

 

take down
the paywall
steun ons nu!