De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zondag 16 mei – Voedsel in de Stad
Voedsel, Transitie, Lokaal, Transitiestad leuven -

Zondag 16 mei – Voedsel in de Stad

vrijdag 23 april 2010 20:50
Spread the love

Schrik niet wanneer je binnenkort rode bieten, aardperen, courgettes, prei, selder, aardappelen of tomaten ziet opduiken in het park ‘De Bruul’ in Leuven. Op zondag 16 mei om 1000 uur gaat een groep enthousiastelingen samen groenten planten in de ongebruikte lege zones van ‘De Bruul’, een park en speelplein in hartje Leuven, gelegen tussen de Brouwersstraat en de Pereboomstraat. Enkele omwonenden zullen de groenten regelmatig verzorgen, ze water geven en uiteindelijk ook oogsten. Later wordt het project uitgebreid onder de noemer ‘de vierkante meter / peter’.

Deze ludieke plantactie komt er om aandacht te vragen voor de vernieuwende rol en mogelijkheden van de publieke ruimte. Het is niet de bedoeling om tegen de schenen van de Groendienst te schoppen. Integendeel, wij hopen op een inspirerende samenwerking met de stad. Daar bovenop is het ook handig als je op een appartement of kot woont, geen eigen groentetuin hebt maar toch zelf groenten of kruiden wil kweken. Transitiestad Leuven wil de inwoners van Leuven activeren om mee te denken over de invulling van onze stad en wat ze voor Leuvenaars kan betekenen.

Onze werkgroep plant voor de lente van 2011 al een uitbreiding van het initiatief. Midden volgend jaar zien we her en der in de stad clusters van kleine groententuintjes. Een naam is er al: ‘de vierkante meter/peter’. Hier wordt verwezen naar de grootte van de tuintjes. Omwonenden kunnen als meter of peter voor hun m² zorgen en de vruchten oogsten.

Transitiesteden en -dorpen hebben een ambitieus doel : de eigen stad, wijk, dorp of streek voorbereiden op de combinatie van een permanente oliecrisis (piekolie) en de gevolgen van klimaatschaos. We richten ons op de overgang naar een meer duurzame samenleving die lokaal voedsel, energie, bouwmateriaal, etc produceert.  Educatie, transport, handel, voeding en energie zijn kernthema ’s waarmee een transitiestad aan de slag gaat. Het doel : een veerkrachtige samenleving.

Wil je meer te weten komen over dit initiatief, wil je mee komen planten of deel uitmaken van onze werkgroep, ben je goed in het voorbereiden van een dossier of heb je ludieke, duurzame, veerkrachtige of innovatieve ideeën neem dan als de bliksem contact op.

take down
the paywall
steun ons nu!