De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zoektocht MH 370 onder de Indische Oceaan gestaakt

Zoektocht MH 370 onder de Indische Oceaan gestaakt

dinsdag 17 januari 2017 13:44
Spread the loveLaurent ERRERA from L’Union, France • CC BY-SA 2.0

De zoektocht onder water naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines vlucht nummer MH370 is beëindigd en aan de familie van de passagiers is medegedeeld dat de pogingen om het vliegtuig te vinden gestaakt worden.
Nabestaanden werd dinsdag in een verklaring per e-mail medegedeeld dat de zoektocht onder water door de Australische autoriteiten over een oppervlak van 120 000 km2 in het Zuidelijke deel van de Indische Oceaan zonder succes beëindigd is. De zoektocht heeft twee jaar geduurd.
De gezamenlijke verklaring over de MH370 was ondertekend door de ministers van transport van Maleisië, Australië en China, de drie landen die betrokken waren bij de zoektocht.

“MH370 IS NIET GEVONDEN”
“Vandaag heeft het laatste vaartuig het onderwatergebied verlaten. Malaysia Airlines vlucht nummer MH370 werd niet gevonden in het onder water gelegen gebied in het Zuidelijke deel van de Indische Oceaan,” zo staat er te lezen.”
“Ondanks alle pogingen met gebruikmaking van de beste wetenschappelijke middelen die beschikbaar zijn, de laatste technologie zowel als modellering en adviezen van heel vakkundige professionelen die de besten zijn op hun gebied, heeft ongelukkigerwijs de zoektocht niet als resultaat gehad dat het vliegtuig gevonden is.”
“Het besluit de zoektocht onder water te staken werd niet licht genomen, en ook niet zonder verdriet.”

ACHTERGROND
Vlucht nummer MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar kort na de start vanaf Kuala Lumpur op weg naar Peking.
Aangenomen wordt dat het vliegtuig is neergestort in de Indische Oceaan en dat heeft het leven gekost van alle 239 inzittenden en bemanning.

Aan boord waren 152 Chinese staatsburgers en 50 inwoners van Maleisië, maar ook passagiers uit Australië, Canada, Frankrijk, Hong Kong, India, Indonesië, Iran, Nederland, Nieuw Zeeland, Rusland, Taiwan, Oekraïne en de Verenigde Staten.
Een aantal “pings” van, zoals werd aangenomen, een van de Zwarte Dozen van het vliegtuig begrensde het zoekgebied naar een kleinere regio binnen de Indische Oceaan.

De zoektocht was een onderneming die miljoenen dollars heeft gekost, met bijdragen van Australië, Maleisië en China. Er wordt aangenomen dat de operatie 180 miljoen Australische Dollar heeft gekost, betaald door Australië en Maleisië. China heeft 20 miljoen Australische Dollar gedoneerd in fondsen en uitrusting.

WRAKSTUKKEN VAN HET VLIEGTUIG
In juli 2015 hadden autoriteiten een soort doorbraak toen wrakstukken gevonden werden op het eiland Réunion van wat later werd geïdentificeerd als delen van een hoogteroer van een vleugel.

Er werden nog meer wrakstukken gevonden en aangetoond werd dat het delen waren van MH370, inclusief een hoogteroer op een eiland in juni van dat jaar.
Onderzoekers zeggen dat het staken van de onderwater zoektocht niet betekend dat alle zoekpogingen worden gestaakt. Maar zij die antwoorden zouden willen hebben over het verdwijnen van de vlucht, en zij die aan boord waren, staan nu voor het vooruitzicht dat het lot van vlucht MH370 misschien nooit bekend zal worden.

take down
the paywall
steun ons nu!