De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zo was Moria, het vlot lezende getuigenverslag van Marie Doutrepont

donderdag 10 juni 2021 09:52
Spread the love

‘Zo was Moria’, het getuigenverslag van Marie Doutrepont uitgegeven bij Mammoet in het Nederlands in 2020. Het boek vertelt het verhaal van Marie. Die als advocate voor 3 weken naar Moria gaat om voor een onafhankelijk NGO de kandidaat-vluchtelingen te verdedigen die daar gestrand zijn aan de grenzen van Europa.

Marie Doutrepont heeft haar diploma rechten behaald aan de UCL in 2008. Zij is tevens kandidate in politieke wetenschappen (USLB) en houdster van een studiecertificaat in filosofie (UCL). Ze is advocate bij PROGRESS Lawyers Network bijgetreden in 2014 en legt zich vooral toe op Vreemdelingenrecht, Strafrecht en Burgerlijk recht in het algemeen. September 2020, Twee enorme branden vernietigen het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Advocate Marie Doutrepont ging er in 2017 vrijwillig aan de slag.

Al sinds 1975 speelt uitgeverij EPO een rol als gangmaker in het debat in België. EPO behoort niet tot een uitgeversgroep en kiest voor een onafhankelijke koers. Hun baseline luidt ‘voor wie niet alles slikt’.

Binnen het getuigenverslag zitten er verschillende getuigenissen van kandidaat-vluchtelingen. Dit maakt deze tekst interessant. Enerzijds krijg je het verhaal van ‘le périple’ of het avontuur van Marie en anderzijds de problematiek van de kandidaat-vluchtelingen.

Haar getuigenis is vanuit een juridisch perspectief, dit wil zeggen dat ze voornamelijk vertelt over de administratieve rompslomp die kandidaat-vluchtelingen moeten doorlopen. Toch slaagt ze erin van dubbel zoveel dossiers door de administratie te krijgen, toch heeft het allemaal een hoog kafkaiaans karakter.

Ze vertelt de persoonlijke verhalen van vluchtelingen over marteling, verkrachtingen en psychische problemen. Je voelt dat ze het systeem niet wilt ondersteunen, maar zoveel mogelijk lobbyen om de situatie van deze mensen te verbeteren, zelfs al gaat het op dat moment over enkele individuele gevallen.

Hoe verder je in het boek leest hoe meer je merkt dat ze het werk beu geraakt omwille van de stress, ze kijkt uit naar haar leven in België. Ze kan amper begrijpen dat haar Griekse collega dit werk een jaar volhoudt.

Het boek is opgebouwd rond brieven die ze aan haar thuisbasis stuurt, het leest vlot en ze gebruikt lange zinnen. Ze vertelt het verhaal vanuit de ik-vorm en het is spannend van begin tot het einde.

Zo was Moria, ISBN 9789462672628, Mammoet (imprint van EPO), 2020, 160p.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!