De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zionisme

Zionisme

donderdag 10 februari 2011 17:43
Spread the love

Haast iedere activist op de Westelijke Jordaanoever spreekt in één en dezelfde adem over kolonisten en zionisten. De kolonisten breiden de joodse staat steeds verder uit: het doel van de zionistische beweging. Maar zijn deze uitbreidingen nog steeds te linken aan het ideologische zionistische ideaal?

Waar kon ik dit beter te weten komen dan in het hol van de leeuw: The World Zionist Organization (WZO).  In een rondleiding door de organisatie werd ik omringd door heel wat Amerikaanse joden, in Israëlische legeruniformen, die het zionisme duidelijk een warm hart toedroegen. Stichter Theodor Herzl had volgend hen zijn ganse leven hard voor de joodse staat geknokt, wou een staat waar enkel joden konden verblijven en had voor Arabieren geen plaats gecreëerd in zijn ideale wereld. De medewerkster van de WZO riep hun ideeën een halt toe door een veel tolerantere vorm van dit zionisme te belichten.

Herzl was zelf niet als een overtuigd jood geboren maar het hoogoplopende antisemitisme tijdens het einde van de 19de eeuw overtuigde hem van de noodzaak van deze joodse staat. Een staat waar hij slechts negen jaar van zijn leven aan zou wijden.

De joodse staat is ook beter te omschrijven als een staat waar de rechten van het joodse volk voor eens en voor altijd veilig zullen gesteld worden. Herzl benadrukte in zijn boeken dat er in zijn “Judenstaat” een plaats is voor niet-joden. Het joodse volk kan hand in hand met andere (Arabische) inwoners het land bewonen zolang dit in een gelijkwaardige en respectvolle manier gebeurt. Niet enkel met andere culturen dient er op gelijkwaardige voet samengeleefd te worden. De joodse staat zou ook één van de eerste landen worden waar vrouwen gelijke rechten genieten als mannen, waar er een absolute vrijheid van meningsuiting heerst en vrijheid van handel voor iedereen een feit zou zijn.

Het huidige Israël wordt geregeerd door de meest zionistische regering die het in jaren gekend heeft en nooit heeft de praktijk zo ver van de droom van Herzl gestaan. Arabieren leven niet zij aan zij met de joden maar elk koestert de haat tegen de andere groep aan zijn kant van de muur. De vrije handel is met de blokkade van de Gazastrook en de strenge controles aan de checkpoints naar de Westelijke Jordaanoever nooit verder af geweest. Deze week wordt de wet die iedere mensenrechtenorganisatie het werk zal belemmeren gestemd en men kan hier nog alles zeggen wat men wil, zolang het het Israëlische beleid niet in een slecht daglicht stelt. De mooie ideologie heeft een nieuwe invulling gekregen en onder een goede naam wordt nu een slechte lading verkocht.

Herzl draait zich om in zijn graf.

T.T.

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos:
 
 

take down
the paywall
steun ons nu!