De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zelenski go home!

Zelenski go home!

donderdag 9 februari 2023 22:06
Spread the love

De Oekraïense komiek Zelenski in Brussel: grappig naast de kwestie, en dom bij alle slimmigheid. Hij bereidt zijn speeches goed voor. Op zijn shopping trip naar West-Europa waarbij hij weer gulzig aandrong op meer wapentuig, straffer wapentuig en gevaarlijker wapentuig, probeerde hij zoals steeds gevoelige snaren te raken. Maar daarbij vertelde hij veel onzin, gevaarlijke onzin, want we zijn bezig met WOIII, zoals Emmanuel Todd onlangs nog benadrukte, en Zelenski’s verhaal is niet uit op pacificatie, maar op escalatie. Meer oorlog, hardere oorlog! Wie dat niet ziet zitten, staat voor twee mogelijkheden: Oekraïne onderhandelt, of Oekraïne geeft zich over. Maar zoveel realisme is aan Zelenski niet besteed, en bovendien zouden beide oplossingen hem hoogstwaarschijnlijk de kop kosten.

Een voorbeeldje van de onzinnigheid van Zelenski’s retoriek. Hij heeft in zijn speeches herhaaldelijk opgeroepen tot het bestraffen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De verantwoordelijken daarvoor moeten voor het gerecht verschijnen! Maar het recente verleden van Oekraïne is helaas goed gevuld met dergelijke criminaliteit. Dat wil de orator niet weten. Bovendien verwijst hij in zijn speeches ook naar het lichtende Westerse voorbeeld van Winston Churchill, een oorlogsmisdadiger van formaat, niveau Adolf Hitler, die de burgerbevolking van Duitsland liet uitroeien met luchtbombardementen op de steden. Maar dat ongure personage wordt nog steeds geëerd in Europa, en daar kan Zelenski dus op inspelen. Maar het ontkracht zijn betoog volkomen.

Bovendien erkennen de VS – ook heel bedreven in oorlogsmisdaden, met een imposant dossier – het enige beschikbare gerechtshof, dat van Den Haag, helemaal niet, en laten niet toe dat Amerikaanse burgers ter verantwoording worden geroepen. Dus dat soort gerechtigheid dient alleen maar om vijanden van de VS te fnuiken, of figuren die de VS onverschillig laten, en is daarmee gediscrediteerd. En je ziet niet meteen Oekraïners die zich wat misdaden tegen de menselijkheid veroorloofd hebben daar verschijnen. Of zou Zelenski ze opsporen en uitleveren? Voor wat folteringen en een beetje moorden? Nee toch!

Wij kunnen Oekraïne missen als kiespijn

Zelenski doet alsof zijn land Europa verdedigt: “Wij verdedigen tegen de meest anti-Europese macht van de moderne wereld – wij verdedigen onszelf, wij Oekraïners op het slagveld, samen met u”, zei hij tegen het verzamelde Europees parlement. En dat hoort beloond te worden: “Een Oekraïne dat aan de winnende hand is zal een lid van de Europese Unie worden”, stelde hij, en hij kreeg daarvoor applaus.

Even rechtzetten: Rusland is niet de meest anti-Europese macht van de moderne wereld, maar Europa is de meest anti-Russische, samen met de VS natuurlijk. Rusland heeft herhaaldelijk voorgesteld met Europa samen te werken, zelfs lid te worden van de NAVO, maar Europa wilde  daar niks van weten. De vijandigheid komt op de eerste plaats van bij ons, net als de agressieve politiek die Rusland wel in het verweer moest en moet dwingen.

Emmanuel Todd legde onlangs nog uit waarom, vanuit Rusland gezien, de oorlog tegen Oekraïne een defensieve oorlog is. Zoom even uit, zei hij, tot je zicht hebt op de wereldkaart, dan zie je toch dat de kanonnen en raketten van de NAVO gericht zijn op het slagveld, en dat was al zo voor de oorlog begon.

Oekraïne was inderdaad een zoveelste stap van de NAVO naar de omsingeling van Rusland, en een bewust doorbreken van de Russische veiligheid, met het voorspelbare gevolg van een oorlog.

Hoort Oekraïne bij Europa? Wij hebben er geen bijzondere band mee, en onze cultuur bevat veel meer Russische componenten dan Oekraïense, van de grote romanciers en componisten tot en met het leninisme. Oekraïne is marginaal in Europa. Maar dat land heeft wel historische banden met Rusland, inclusief conflicten.

Economisch was Oekraïne natuurlijk wel aantrekkelijk om bij Europa in te lijven, maar nu het land steeds meer beschadigd en vervuild wordt door de oorlog, dreigt het vooral een verliespost te worden, waar een massa Europees belastinggeld zou moeten worden ingepompt voor wederopbouw en milieuherstel. (Afwachten of en hoe milieuherstel mogelijk is, en hoeveel tijd het vraagt.) Niet te doen!

“Wij verdedigen jullie!”

Zelenski doet alsof Oekraïne Europa verdedigt, want Rusland wil de Europese manier van leven vernietigen! Die manier van leven in Europa kan Rusland natuurlijk geen zier schelen, en ze bestaat ook niet. Het leven in Polen en Hongarije is anders dan in België, Frankrijk enz. Die landen passen niet bij elkaar, zitten samengewrongen in Europa.

De denkbeeldige bedreiging door Rusland moet dienen om Oekraïne op te krikken tot een prominente heldenrol: “Europa zal altijd Europa zijn en blijven, zolang als wij voor de Europese levensstijl zorgen.” Wat een onzin: het gaat Rusland niet om een levensstijl, maar om zijn geopolitiek belang: zijn militaire veiligheid.

Zelenski gaat ook voorbij aan het fascisme dat de Oekraïense staat tot in zijn binnenste heeft doordrongen, dat in het leger gepenetreerd is en de politiek bepaalt, en dat op binnenlands vlak tot discriminatie en moorddadigheid geleid heeft. De fraaie democratie die Oekraïne zou zijn, is in feite toch maar een camouflage van een land met een permanent smeulende burgeroorlog. Niets om erbij te nemen in Europa.

Zelenski go home!

Het is genant dat een figuur als Zelenski applaus krijgt in het Europees parlement. Hij hoort daar niet eens ontvangen te worden, met al zijn leugens en zijn gefantaseerd wereldbeeld. Kan er eens geschud worden aan dat Europees parlement? En dubbel hard aan die akelige Ursula Von der Leyen, die ons de Oekraïners als een broedervolk wil verkopen en die droomt van een reuzegroot, gemilitariseerd Europa?

Een oplossing voor de Derde Wereldoorlog die nu bezig is, kan niet komen van nog meer wapenleveringen en nog meer knuffels voor de PR-marionet die Zelenski is. Die moet komen van het tegemoetkomen aan de legitieme Russische veiligheidseisen en het opnieuw respecteren van de afspraken die daarover in het verleden gemaakt zijn. Oekraïne kan niet bij de NAVO, maar hoeft ook niet bij Europa, nu minder dan ooit.

E.H.: Op naar de derde wereldoorlog:  https://www.dewereldmorgen.be/artikel//op-naar-de-derde-wereldoorlog/ ‎

interview met Emmanuel Todd: https://www.lesoir.be/490209/article/2023-01-20/lanthropologue-emmanuel-todd-la-troisieme-guerre-mondiale-deja-commence? (abonnees)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!