De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zaak BP maakt een eind aan de gloriedagen van de multinationals
BP, Wereld, Olieramp, Amerika's -

Zaak BP maakt een eind aan de gloriedagen van de multinationals

donderdag 8 juli 2010 10:13
Spread the love

Welke interpretatie men ook aan de zaak BP geven wil, één ding lijkt duidelijk: de gloriedagen van de multinationale ondernemingen zijn definitief voorbij. ‘De grote corporate weetal die zijn winsten naar belastingparadijzen sluist, zich van lokale politiek niets aantrekt en ‘internationale standaarden’ boven de lokale regels plaatst is verleden tijd, niets meer dan een spook van de jaren ’70,’ schrijft Carl Mortished in The Times of London (betaalde toegang).

Hoe we dat weten? Omdat de politieke risico’s die multinationals lopen in Amerika zopas oneindig groter zijn geworden. In de Verenigde Staten dan nog wel, ‘s werelds grootste en dynamische vrije markt, notabene.

De aanval van de Amerikaanse regering op BP kent zijn gelijke niet sinds Rockefellers Standard Oil in 1911 werd opgesplitst. Dat gebeurde toen op zijn minst nog op bevel van het Hooggerechtshof, maar BP wordt in stukken gereten zonder welk proces dan ook en is nu de gijzelaar van de politiek en de publieke opinie geworden. Dat heeft verregaande gevolgen voor eender welk ander bedrijf dat grote operationele en financiële risisco’s neemt.

Wanneer ook de VS een politiek risico beginnen te vormen, zullen deze wereldburgers zich straks nergens meer thuis kunnen voelen.

Bron : Carl Mortished in  The Times of London  / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!