De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Yann Arthus-Bertrand is niet kieskeurig
Klimaat + media + expositie + engagement + patronaat -

Yann Arthus-Bertrand is niet kieskeurig

vrijdag 17 december 2010 13:46
Spread the love

Vandaag 17 december begint de expo ‘6 miljard’ van de Franse luchtfotograaf
Yann Arthus-Bertrand in Thurm u. Taxis in Brussel. Het zal u niet ontgaan zijn dat iets van Yann op komst was. De voorbije weken was hij omnipresent in de Belgische media.

Yann maakt furore met zijn pakkende foto’s en films van onze aardbol en hoe die langzaam maar zeker naar de noppen gaat. Dan steken we toch de handen uit de mouwen, heeft Yann op zekere dag gezegd. En met zijn Goodplanet-stichting heeft hij de actie 10:10 op het getouw gezet. De boodschap is simpel : iedereen zou zich zorgen moeten maken over onze aardbol, maar ook : iedereen kan iets aan de verloedering van de aardbol doen. En met 10:10 biedt Yann een lage opstap om de daad bij het woord te voegen : wie 10:10 onderschrijft, engageert zich ertoe in 2010 zijn uitstoot van broeikasgassen met 10% te verminderen. Daar komt geen enkele verplichting aan te pas, het het resultaat telt, wel de daad. 

De campagne krijgt behoorlijk wat respons en wordt in 2011 voortgezet.

Yann wijst, als het over de klimaatverandering gaat, niemand met de vinger. Dat levert Goodplanet veel goodwill op van de Usual Suspects : de industrie. In Frankrijk loopt het zelfs storm in de bedrijfswereld om ook aan 10:10 mee te doen. Niet zozeer omdat het echt menens is, eerder omdat Yann Arthus-Bertrand veel aandacht voor zijn campagne weet op te wekken. Wie op zijn kar springt, krijgt gegarandeerd zelf ook veel Groene Publiciteit.

Zo komt het Yann Arthus-Bertrand zich omringd weet door actoren die stuk voor stuk boter op het hoofd hebben, en soms veel boter, als het over respect voor de aardbol of een bescheiden eco-voetafdruk gaat. In juni van dit jaar bij voorbeeld sloot Vincent Bolloré zich bij 10:10 aan. Vincent staat aan het hoofd van een conglomeraat van ondernemingen, dat groot geworden is met shipping en logistiek in Afrika maar ook steeds actiever wordt in de mijnbouw. In Bolivië laat Bolloré zich van zijn meest agressieve kant zien. Daar wil de Franse firma koste wat het kost concessies vastkrijgen om lithium te produceren, de grondstof voor herlaadbare batterijen. Bolloré weigert tot dusver mee te werken aan het plan van Bolivië om zelf met zijn lithium een eigen groene industrie op poten te zetten.

Nog een voorbeeld. Eén van de stichters van Goodplanet, de stichting van Yann, is het bankencomplex BNP Paribas. Nu ben ik eens even op http://www.banksecrets.eu gaan nakijken hoe eco-vriendelijk die bankiers zijn. Niet dus. BNP Paribas heeft leningen verstrekt aan de Amerikaanse mijnbouwer Freeport McMoran (die in Indonesië de supermijn van Grasberg uitbaat) en aan Suncor Energy, de firma die in Canada als eerste is begonnen met de exploitatie van teerzand, een activiteit die per definitie veel broeikasgassen voortbrengt.

Van zijn vrienden moet men het hebben.

Yann (de gebakken-luchtfotograaf) blijft er kalm bij : “milieu-activisten vallen me aan omdat ik samenwerk met de bedrijven. Maar dat je aan de ene kant die slechterikken van ondernemers hebt, en aan de andere kant wij braven consumenten, dat is nonsens”. Nou, voor mij geen Yann-prenten en Yann-kalenders meer.

[Over hoe het Franse patronaat onze Yann omarmt, lees dit (Franse) artikel :] http://www.bastamag.net/article1245.html

take down
the paywall
steun ons nu!