De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

XR blokkeert R40 (Gent), eist stop aan fossiele subsidies 

Vandaag hebben een 15-tal activisten van Extinction Rebellion (XR) de Gentse binnenring, R40 geblokkeerd om de subsidiestroom naar fossiele industrieën een halt toe te roepen. Jaarlijks krijgt de fossiele industrie minstens 13 miljard euro subsidies van de Belgische regering. “Dat is economische en ecologische waanzin, die onmiddelijk moet stoppen,” aldus de actievoerders.

maandag 25 september 2023 10:38
Spread the love

“Het is de vierde burgerlijk ongehoorzame mars van XR in Gent met de eis om fossiele subsidies te stoppen, maar toch zien wij geen politiek gevolg van deze acties. Daarom zijn wij genoodzaakt om een stap verder te gaan dan een mars en een kindvriendelijke picknick, en nu ook de weg te blokkeren,” zo vertelt Ruth-Marie, woordvoerder voor Extinction Rebellion. De actie is geïnspireerd op de A12 blokkades in Nederland, waar al twee weken lang elke dag de snelweg geblokkeerd wordt met de eis fossiele subsidies te stoppen.  

De actie vond plaats tegenover een Delhaize-winkel, en dat is doelbewust zo gekozen. XR uit daarmee haar steun aan de vakbonden die maandenlang actievoerden voor jobzekerheid, degelijke werkomstandigheden en een fair sociaal dialoog. In juli kreeg Extinction Rebellion immers de Jaap Kruithof prijs samen met de Prijs voor de Democratie die naar de werknemers van Delhaize ging. Voor ons is het einde van de maand en het eind van de planeet dezelfde strijd. De uitbuiting van mensen en die van de planeet zijn altijd hand in hand gegaan. We moeten naar een economisch systeem dat mens en natuur centraal stelt in plaats van geldgewin,” zo duidt Ruth-Marie.

De fossiele industrie ligt aan de basis van de klimaat-ontwrichting die we deze zomer allemaal hebben mogen zien: het was de warmste maand juli ooit gemeten en extreme weersomstandigheden waren niet uit het nieuws te denken. Zo bijvoorbeeld de recente overstromingen in Libië, die al meer dan 20 000 levens hebben gekost. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet de globale uitstoot wel 7 keer sneller dalen dan aan het huidige tempo.   

“Het is ondenkbaar dat in een context van klimaatontwrichting belastinggeld gegeven wordt aan de grote vervuilers. Zo worden publieke fondsen die we nodig hebben voor de ecologische transitie niet besteed aan de oplossing maar aan het verergeren van het probleem. Dat is een doorn in het oog van alle mensen die zich inzetten om hun klimaatimpact te beperken. We hebben nu nog de kans om de verwoesting die we deze zomer zagen in te perken, maar dan moeten we onmiddelijk actie ondernemen. En stoppen met subsidies toe te kennen aan vervuilers, is dan echt een no-brainer.” 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!