De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wordt het Trump te makkelijk gemaakt?

Wordt het Trump te makkelijk gemaakt?

vrijdag 28 juni 2019 23:53
Spread the love

Een hoteleigenaar met een vinger op de rode knop.

President Trump kreeg niet zo makkelijk de door hem verwachte toestemming van de Senatoren om een oorlog te beginnen tegen Iran zonder de vereiste instemming van het Congres. Twee senatoren brachten het voorstel in stemming om het vermogen van de President een oorlog met Iran te beginnen te beperken. Maar met meer dan 40 tegenstemmers haalde dat voorstel niet de gewenste meerderheid, het werd een overwinning voor de Republikeinen in de Senaat.

Ook een overwinning voor het Witte Huis natuurlijk, Trump houdt er vast niet van beperkt te worden, zelf niet door de democratie. Nu heeft de President geen toestemming van het Congres meer nodig om geld te gebruiken om een oorlog te beginnen. De poging om dit afgewezen voorstel onderdeel te laten worden van de wet, als amendement op de National Defense Authorization Act (NDAA) haalde het niet, het werd geblokkeerd door een aantal spelletjes met procedures. Een overkoepelende defensiewet werd wel aangenomen, maar zonder een amendement over de oorlog met Iran.

Mitch McConnell (R-Ky.) voerde aan dat Democraten politiek speelden vanwege hun oppositie tegen de regering van Trump en voorspelde dat het amendement verslagen zou worden.
“Geen enkele van onze Democratische vrienden zou dit steunen als er een Democratische president was,” zei McConnell.

Armed Services Committee voorzitter Jim Inhofe (R-Okla.) zei niet te denken dat het 60 stemmen zou krijgen.

De stemming komt te midden van groeiende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Trump waarschuwde eerder deze week al dat wanneer Iran ‘iets Amerikaans’ zou aanvallen, hij dan zou reageren met ‘grote en overweldigende kracht’, inclusief ‘in een aantal gebieden vernietiging’.
De tweet van Trump komt dagen nadat hij erkende dat hij afgelopen week laat een aanval had afgeblazen, volgens eigen zeggen omdat hij geloofde dat het niet in verhouding stond met het neerhalen van een onbemande Amerikaanse surveillance drone door de Iraanse krijgsmacht.

Democraten zijn bang voor een scenario waarin Trump een oorlog zal beginnen met Iran, zonder plan of doel. Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten betrokken zouden raken in een conflict zonder einde.

De stemming is wel belangrijk omdat het de senaat een opening geeft een oorlog of militaire acties in Iran wel in debat te brengen. Het debat is dan openbaar en dat zou er voor zorgen dat iedereen zich op de hoogte kan stellen van wat er aan de hand is.

Het publiek moet ook de mogelijkheid krijgen zich een mening te vormen over een conflict met Iran.

Het Huis en de Senaat moeten hun concurrerende defensie berekeningen nu alleen nog met elkaar in overeenstemming brengen. Dat zal nog wel wat voeten in de aarde hebben omdat de bedragen echt ver van elkaar lijken te liggen.

Een amendement die financiering voor Amerikaanse militaire acties tegen Iran verbiedt, tenzij het Congres de oorlog heeft verklaard of een andere specifieke machtiging heeft vastgesteld wordt ook in overweging genomen.

De vraag naar een stem in de Senaat en de planning van de twee Democratische primaire debatten in 2020 vereiste een ongebruikelijk jongleerproces van concurrerende schema’s. En sommige senatoren ware al van plan om de stad vrijdagochtend vroeg te verlaten voor het weekeinde.

Om tegemoet te komen aan de hard werkende en veel verdienende Senatoren, opende McConnell de kamer om 05.00 uur op vrijdag, ongeveer vijf uur voordat de senaat normaal gesproken in zitting komt. De stemming is nog steeds open, maar brak een record op vrijdagochtend als de langste stemming in de moderne geschiedenis van de Amerikaanse Senaat.

Democraten schreeuwden om een Vrijdag-stemming om de zeven senatoren die ook presidentskandidaat zijn te laten terugkeren naar Washington. Zonder een deal om te stemmen over het Iran-amendement werd gedreigd de defensiewet te af te wijzen.

Woensdag kondigde McConnell aan dat hij en Schumer een deal hadden uitgewerkt voor het houden van de stemming op vrijdag.

Photograph by Christine Davis – maralago, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70554594

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!