De PVDA stond op zaterdag 21 april op de markt in Hoegaarden: met koffie en vooral met een luisterend oor. Eén punt dat er echt uit sprong was ons afval, hoe komen we er van af? “Het wordt zo duur!” is een veelgehoorde opmerking.
Er zijn vier zaken die onze aandacht vragen. Dat blijkt uit die gesprekken op de markt én uit de voorlopige resultaten van de PVDA-bevraging waar al heel wat inwoners aan hebben meegedaan.
- De prijs. Blijven de afvaltarieven in ons containerpark wel in de pas met de koopkracht van de laagstbetaalden en met de tarieven die omliggende gemeenten er voor vragen?
- De bereikbaarheid. Zijn de openingstijden van het containerpark wel afgestemd op de wens van Hoegaardiers? Nu kunnen we er alleen op zaterdag terecht, wie dan werkt, moet naar Tienen.
- De mogelijkheid. Hoe zit het met inwoners zonder (aanhang-)wagen of met mensen die slecht ter been zijn? En nu er steeds meer afvalstromen gescheiden moeten worden bewaard zijn de bewaarmogelijkheden thuis niet voor iedereen ideaal: wie vaak een klein beetje komt brengen is veel duurder uit dan wie over veel opslagruimte beschikt.
- De toekomst. Kunnen we blijvend terecht in onze eigen gemeente of worden we gedwongen om ons afval naar een buurgemeente te brengen? We kunnen bij 12 andere recyclageparken terecht maar dit zijn allemaal DifTar-gewichtsparken: je betaalt er per gewicht.
Er gaan geruchten dat ons containerpark dicht gaat. Uit de communicatie van het gemeentebestuur moeten we afleiden dat de situatie van vandaag een tijdelijke is. Het vermoeden groeit daarmee, dat ná de gemeenteraadsverkiezingen de sluiting aangekondigd gaat worden. Gaan we hiermee akkoord of willen we een duidelijke uitspraak dat we ons eigen recyclagepark houden? Ecowerf is toch geen beslissend, maar een uitvoerend orgaan dat werkt in opdracht van de gemeente Hoegaarden en niet andersom?
Een voorbeeld. Voor 190 kilo verrotte terrasplanken, aangeleverd met een aanhangwagen betaal je in het
containerpark van Tienen al € 47,50 terwijl we hiervoor nu in Hoegaarden maar € 27,50 van onze rekening zien gaan. Zulke verschillen zijn te groot. Te hoge bedragen vergroten het risico op sluikstorten. Ook moeten we voorkomen dat mensen geïmpregneerd of geverfd hout in stukken zagen en thuis gaan verbranden.
Met alleen maar inzamelen door Ecowerf zijn we er niet
Ons afval zorgt voor zorgen. De tijd is voorbij dat het allemaal gratis was, maar we moeten wél voorkomen dat alleen mensen met een dikke portemonnee er gemakkelijk vanaf komen. Ook Hoegaarden moet zich duurzaam ontwikkelen. Afvalbedrijven als Ecowerf richten zich sterk op de vier onderste treden van de zogeheten Ladder van Lansink. Met het uitbesteden van de gemeentelijke afvaltaak aan inzamelaars als Ecowerf zijn we er dus niet: Hoegaarden moet zich met zijn afvalbeleid ook meer inzetten op preventie en hergebruik.
Bijvoorbeeld door zich sterk te maken en lid te worden van de Statiegeldalliantie, door Repair-Cafés te ondersteunen, door tweedehandsverkoop te bevorderen (een markt, via facebook, via kledingruilbeurzen, een weggeefwinkel, etcetera) en door gerichte informatie aan onze inwoners hoe we afval kunnen vermijden. PVDA Hoegaarden dringt aan op meer initiatieven op dit vlak van de gemeente!