De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Woensdag fietsdag!

Woensdag fietsdag!

vrijdag 28 april 2017 11:00
Spread the love

Meer dan 50 organisaties, gemeenten en provincies roepen woensdag uit tot fietsdag

Afgelopen woensdag is in Leuven op in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de campagne ‘woensdagfietsdag’ gelanceerd die de Vlaming minstens één dag per week op de fiets wil krijgen. De campagne is een initiatief van Cera, KBC en Mobiel 21 en wordt momenteel al ondersteund door meer dan 50 middenveldorganisaties, steden, gemeenten en provincies.  

Uit een eigen fietsonderzoek blijkt volgens de initiatiefnemers dat slechts 4 op 10 Vlamingen wekelijks fietst. 2 op 10 fietste het afgelopen jaar bijna geen enkele keer en 3 op 10 doet dat bijna nooit. Meer dan 1 op de 10 Vlamingen bezit niet eens een fiets. Slechts 19 procent fietst naar het werk. Het slechte weer en teveel bagage of boodschappen vormen de grootste drempels om de fiets te nemen. 70 procent vindt bovendien fietsen in de stad gevaarlijk en 20 procent is van oordeel dat er te weinig of te slechte fietspaden zijn. De auto nemen blijkt ook vaak routine. Er is nochtans veel fietspotentieel aanwezig vermits 9 op 10 akkoord gaat met de stelling dat reeds 1 dag in de week fietsen het verschil kan maken op vlak van gezondheid, milieu, fileleed…

De campagne ‘woensdagfietsdag’ wil de Vlaming stimuleren meer te fietsen en minstens één dag per week de fiets te nemen. Eenieder wordt opgeroepen zich in te schrijven op woensdagfietsdag.be waar men zich een fietsdoel kan stellen zoals 1 keer per week met de fiets naar de bakker, 2 keer per week met de kinderen naar school, 3 keer per week op de trappers naar het werk… Via de website men kan tips uitwisselen en prijzen winnen. 5 bekende Vlamingen – comedian Kamal Kharmach, OKRA-voorzitster Mieke Peeters, Channel Zero-frontman Franky De Smet, Arnoud Raskin (Mobile School) en Nathalie Sintobin (Frucon) – kregen een fiets cadeau en zullen 9 weken lang over hun fietservaringen een blog verzorgen op deze website over hoe zij de drempels om de fiets te nemen overwinnen.

Ben Weyts stelde woensdag de campagne te steunen omdat die meer mensen probeert te verleiden om de fiets te nemen. “We zijn in de praktijk enkel in het weekend een fietsland. Dan rijden we recreatief meer dan 150 km, maar om in de week 10 km naar het werk te fietsen is teveel. We moeten daarom zoveel mogelijk met praktijkvoorbeelden proberen te illustreren dat je sneller en comfortabeler op het werk geraakt met de fiets dan met de auto”, aldus Weyts die hierbij wees op het feit dat hij als minister de investeringen in fietspaden met 25 procent heeft opgetrokken. Hij vestigde er ook de aandacht op dat ondernemers hun investeringen in fietsinfrastructuur en aanverwanten zoals douchekabines voor 120 procent kunnen aftrekken van hun vennootschapsbelasting.

Luc Vanheerentals

./

26-04-2017 12:29

ID-0

n dit veld…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!