De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

WO II. Miniserie “Het verzet”. Veel beter worden strips niet.

maandag 24 juni 2024 18:45
Spread the love

Er is altijd al een groep mensen geweest met interesse in de tweede wereldoorlog, het Verzet, de bezetting, de dodenkampen… Nu D-Day 80 jaar geleden plaatsgreep, en nu op 8 mei 2025 de bevrijding en VE-day 80 jaar geleden vielen, en ook met de oorlog in Oekraïne waarbij het soms lijkt of de oude Stalin terug is, zal die belangstelling nog stijgen en ook het aantal publicaties zal in stijgende lijn blijven gaan. Sinds een jaar of twintig is dat aantal spectaculair toegenomen, ook omdat en nadat een aantal geheime archieven zijn vrijgegeven. Een reeks van vier stripverhalen met Franse scenarist en tekenaar, die ook naar onze taal is vertaald, is op dit vlak een soort neusje van de zalm. Mijn recensie had in de groep Community Helden van het verzet op ruim een uur tijd meer dan 50 likes (Facebook). Omdat de belangstelling allicht ook in bredere kringen leeft, en de stocks bijna uitgeput zijn, geef ik mijn korte beoordeling ook hier mee.

 

Het Verzet is een sterk verhaal, in overeenstemming met het harde leven tijdens de bezetting soms een rauw verhaal, boeiend, spannend en erg mooi getekend.
Een tijdsreis naar Parijs, Londen, Vichy, Lyon, Marseille, Algiers en meer tijdens de tweede wereldoorlog.
Merk op: op drie punten bewijst scenarist Derrien dat hij buitengewoon scherpzinnig is en over wijze mensenkennis beschikt.
  1. Hij toont aan hoe (in die tijd) de vrouw op een heel andere manier bijdraagt aan een beweging als het verzet dan de mannen.
  2. Hij brengt subtiel de boodschap die eveneens enigszins tegen het politiek correcte denken in gaat, dat niet iedereen “gelijk is” in het verzet: ook bij de mannen in het maquis zijn er figuren die door hun ideeën een heel andere en waardevolle bijdrage kunnen leveren dan het gros van de leden.
  3. Derrien overstijgt het niveau van de goedkope, beate, kinderlijke, naïeve bewondering voor het Verzet door in het verhaal geregeld aan te tonen hoe in de praktijk vaak onschuld en schuld helemaal door elkaar liepen. Bij het verzet en zelfs bij de bezettende macht. Niet alle helden zijn honderd procent held. Typisch menselijk komt naar voor hoe ook helden meestal vroeg of laat grote fouten maken. Met die schuld, die “prijs voor bloed en tranen” moeten de personen in kwestie leren leven. Op dit vlak brengt hij diepgang in het verhaal die vergelijkbaar is met het discours in Secret Army.

Merk op: het thema van het Verzet komt in een hele rits stripverhalen aan bod. Zoals in de lopende reeks Kinderen van het verzet, van intussen een tiental delen, die in Frankrijk in het onderwijs gebruikt wordt; in de betreffende recente reeks met Robbedoes en Kwabbernoot “Hoop in bange dagen”; in de twee magistrale miniseries van Gibrat, Elke Raaf pikt en Het uitstel (enkel nog verkrijgbaar in het origineel: Le sursis); het verzet in Bretagne komt aan bod in de twee strips van Cézembre en dit in Joegoslavië in De Partizanen (een viertal delen met telkens een drietal verhalen, gemaakt door voormalige Joegoslaven).

________

Wie het aanbelangt: voor de vier boeken en voor stripverhalen en graphic novels in het algemeen geldt: ze zijn ofwel los ofwel in een verzamelmap nog in bepaalde stripwinkels te verkrijgen. Je kunt in een boekenwinkel met stripafdeling of in een stripspeciaalzaak (zoals Beo in Antwerpen, Gobelijn Stripwinkel of Het besloten land in Leuven, of de stripzaak in Hasselt) ook je bestelling plaatsen; indien de collectie nog leverbaar is. Als laatste middel kan je altijd naar particulieren overgaan die met boldotcom samenwerken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!