De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…

Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…

zaterdag 19 mei 2018 02:08
Spread the loveNadat het Wintercircus afbrandde, heropgebouwd werd en sloot, nam garage Mahy haar intrek in dit bijzondere gebouw bij de Krook. Na haar vertrek, bleef haar oldtimer-collectie er twee decennia staan. Nu wordt het o.a. een concertruimte.

 

 

 

Het Wintercircus – ofte Nouveau Cirque – werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en brandde in 1923 volledig af, met uitzondering van de voorgevel aan de Sint-Pietersnieuwstraat, waarin de poortopening boven het huidige café De Ploeg.
Na de heropbouw bood het Wintercircus plaats aan 3.400 toeschouwers. De hoofdingang verschoof toen naar de Lammerstraat. Na WOII sloot het Wintercircus de deuren. Was het de opkomst van de populaire cinema dat haar de das om deed? Garage Mahy – toen exclusieve merkgarage voor Renault – nam vervolgens haar intrek in dit massieve gebouw. Mahy moest uiteindelijk verhuizen – dat deed ze in 1978, naar de Brusselsesteenweg – maar liet er nog lang haar collectie oldtimers staan.  
Nadat die collectie van het stadsbestuur weg moest in 1997, kocht de stadsontwikkelings-maatschappij sogent in 2005 de site. Mahy had eerder een poging ondernomen om een oldtimer-museum in te richten in het Wintercircus. Maar het toenmalige stadsbestuur vond dit geen geschikte locatie!? Mahy verhuisde zijn collectie daarop naar Leuze. Over een gemiste kans voor stad Gent gesproken! In 2012 werd dan beslist om er een multifunctionele ruimte van te maken, met o.a. een multifunctionele ruimte, concertzaal, horeca, de Startersfabriek…
Al bij al bleef het Wintercircus vele decennia onderbenut en verwaarloosd.

De renovatie verloopt in fazen. Thans zijn graafwerken aan de gang met het oog op het installeren van een ondergrondse concertzaal.

De Nouveau Cirque of Nieuwen Cirk was ooit de opvolger van een houten Cirk. (Lees ook op persblog.be – Verhalen uit en over Gent: De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus)
Tv-reporter Paul Jambers maakte in 1997 een reportage over de oldtimers van Mahy. Lees hierover en bekijk de reportage in het Archief 2015 van persblog.be – Verhalen uit en over Gent.

  

 

Deze bijdrage verscheen eerder in persblog.be – Verhalen uit en over Gent

take down
the paywall
steun ons nu!