De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Windmolens worden rendabeler door betere windvoorspellende methodes
Europa, Windmolens, Alternatieve energiebron -

Windmolens worden rendabeler door betere windvoorspellende methodes

dinsdag 6 juli 2010 11:01
Spread the love

 

Windmolens kunnen rendabeler draaien als er betere voorspellingen worden gedaan over de windkracht en windrichting. Windkracht wordt algemeen geschouwd als het beste alternatief voor fossiele energiebronnen. De Europese Unie wil dat in 2020 20% van de stroom afkomstig is van duurzame energiebronnen.

In het eerste kwartaal van 2010 is wereldwijd 14,1 miljard dollar geïnvesteerd in windmolens. De belangrijkste methode om de opbrengst van een windmolen te meten is mcp (measure, correlate, predckt). Gedurende korte tijd worden de windkracht en -richting gemeten, en de data worden vergeleken met de database van een nabijzijnd weerstation of luchthaven. Vervolgens wordt de potentiële windopbrengst berekend. Deze methode heeft echter een te grote foutenmarge. Een andere methode is P90, waarbij met een zekerheid van 90% wordt voorspeld wat de gemiddelde windkracht is. Mcp en P90 kunnen worden verfijnd door gebruik te maken van lasers en sonar-apparatuur.

AWS Truepower heeft de `eWind forecasting service` ontwikkeld. De berekeningen van AWS zijn gebaseerd op kleinere cellen in het denkbeeldige rooster dat wordt opgesteld om een locatie door te meten.

Bron : The Economist / MD Weekly / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!