Een beetje ‘sociale’ cultuur van Willem Vermandere :
Kortelings vierde Willem Vermandere, uit de Westhoek, zijn 80e verjaardag met een nieuw boek. De boekvoorstelling vond plaats in Groenhove, Torhout, voor een volle zaal. De titel van zijn nieuwe boek is ‘ Als’t maar geestig is’ met prenten en vertellementen, Uitgeverij Lannoo, Tielt.
Op deze avond vertelde Willem uit zijn boek en bracht er muziek. Tevens ook ‘prenten’ zijnde kunstwerken, die hij zelf drukt in Steenvoorde.
Hij heeft een fijne en scherpe taal, en kan het gebeuren in elke tijdsperiode nauwkeurig en kritisch beschrijven, dus een scherpe taal, en to The point.
Hij zingt en spreekt ook in zijn originele taal : ‘het Westvloams’ …
En in zijn boek met vertellementen schrijft hij :’ Lang geleden trad ik op in Groenhove. Het publiek bestond uit een paar honderden bejaarde nonnekes. Zuster-overste zei : de man die nu gaat zingen is bij zijn geboorte door God gezegend en begenadigd met allerlei talenten. Veel te mooi, oeije-joei!’
Na 2 liedjes kon Willem zich niet meer houden en zei :’Ach zusters, deze sukkelaar is niet begenadigd, hij is door God gestraft. Jullie zusters, hebben allemaal zulke schone gebedenboeken gekregen bij uw geboorte. Maar tegen mij heeft God gezegd : ‘Gij, rostekop, gij krijgt geen gebedenboek. Gij moet uw gebeden zelf schrijven!’.
En zo doet Willem dit al vele jaren met muziek, beeldhouwwerken, schrijven enz.
En op tachtigjarige leeftijd is hij nog springlevend en vol energie en hij ‘sjoolt verdre’!
Mijn kennismaking met zijn werk : mijn anekdote :
Ooit was ik intern in het Klein Seminarie in Roeselare, in de jaren zeventig. Rond mijn 16 jaar was ik met mijn beste vriend Bart verantwoordelijk voor het winkeltje. Daar werd frisdrank, chips, mars en Suzywafels verkocht. Periodiek moesten wij dan afreken met de verantwoordelijke van het internaat. Op die momenten lag er altijd ‘kleinkunst’ op en vooral van Willem. Zo leerde ik daar de liedjes kennen van : Blanche en sien perd, (1971), mijne Velo,(1971), lat mie maar lopen (1981), ik plantte ne keer patatten, (1981). In 1995 mijn Vlaanderenland …
Later : Duizend soldaten of bange blanke man.
Zijn lied Bange blanke man heeft anno 2020 wel een duidelijke betekenis. Was Willem helderziende voor wat zou komen na jaren?
Het is duidelijk dat deze man zeer sociaal bewogen is.
Een commentaar :
Description: anti-racist and multiculturalist song performed for the first time in 1992 during the celebrations for the National day of the Flemish Community in Brussels, when the author was publicly attacked by activists of extreme-right Flemish nationalist party Vlaams Blok. Original lyrics in West-Flemish dialect.
Het mag wel duidelijk zijn dat hij vecht tegen oorlog, discriminatie, racisme enz.
Duizend soldaten en Vladslo enz zijn een aanklacht tegen oorlog en geweld.
In deze context even onze Vereniging Berlin no more walls, hope, peace and freedom vermelden … Google op deze naam …
Op de achterkaft schrijft Willem : ‘ Maar ik heb de vertellementen evenzeer nodig, om mijn gedacht te zeggen over onze gekke wereld. Moet ik dit nu allemaal uitleggen? Dat is niet te doen. ’t Moet ‘geestig’ blijven. Hij schrijft ook ‘Ik jeun mij met dat tekenen, snijden en drukken’.
En tot slot, beste Willem : ik ‘jeun’ mij als sinds de jaren 70 met je talenten. Naar aanleiding van je verjaardag, wens ik nog veel productieve jaren!
Lode Anseel
Willem Vermandere : Als’t maar geestig is : prenten en vertellementen.
Uitgeverij Lannoo NV en Willem Vermandere.
ISBN 978 94 014 6562 5
Auteur van dit artikel en fotograaf :
Lode Anseel
Vereniging Berlin no more walls, hope, peace and freedom.