De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wil Modi het einde van de exogene linkse ideologie in India

Wil Modi het einde van de exogene linkse ideologie in India

maandag 24 april 2023 06:09
Spread the love

India is sinds 75 jaar onafhankelijk. Sindsdien werd het voornamelijk geleid door de dynastie Gandhi-Nehru. Zij voeren een duidelijk sociaal-democratische beleid. Dat seculier is en weinig oog heeft voor lokale cultuur. Bij de communisten is dit hetzelfde alleen dat zij hier verder in gaan en geweld gebruik toestaan.

Er zijn veel kleine partijen in India met de meest onbegrijpelijke namen. Wat duidelijk is dat er twee stromingen zijn in de oppositie zitten; het communisme en de sociaal-democratie van de congrespartij. Rahul Gandhi de ex-voorzitter van de Congres Partij en huidig leider van Bharad Jodo Yatra. Deze beweging werd opgebouwd toen hij in 2018 uit het parlement werd gezet omdat hij werd veroordeeld voor roddelen. Vijf jaar later lijkt deze rechtszaak rond en zal de Gandhi dynastie zoals Lula in Brazilië eens naar de gevangenis moeten ondanks het feit dat de zus van Rahul, Priyanka al aan het grote publiek werd voorgesteld.

Links is een ideologie van de industriele samenleving. In een landbouwnatie bestaat deze ook, maar wordt door veel mensen als exogeen gezien… Deze ideologie heeft veel lokale geloven en culturen teniet gedaan. Hiervoor geeft het Hindunationalisme de schuld aan links en de moslims. De moslims hebben de oude culturen kapot gemaakt en dan heeft links nog een neokoloniaal beleid gevoerd, is zowat het idee hierachter. Alhoewel soms lijkt soms dat kiezen tussen ideologie en religie op zich al een beslissing in zich draagt over welke positie je hebt.

Er is dus sprake dat de Moghuls, dan de Britten en dan de Gandhi-dynastie er voor hebben gezorgd dat lokale culturen en religies onderdrukt zijn geweest en dit nu juist het probleem is dat de BJP van Modi aankaart. Is dit neokolonialisme of is dit bevrijding, dat is natuurlijk de vraag. De vraag is echter na de val van Rahul Gandhi volgt dan het communisme?

Dit past in een internationale agenda om links uit de weg te ruimen. Dat was het plan van Trump en dit is uitgevoerd in Brazilië met Lula als slachtoffer en nu volgt de soap rond Rahul Gandhi, allemaal heel gelijkaardige processen. Toch is het niet vreemd dat de agenda van een Amerikaans Ex-President Trump nog wordt uitgevoerd door zijn decipelen…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!