De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wijnarbeiders Robertson Winery trekken aan het langste eind!

Wijnarbeiders Robertson Winery trekken aan het langste eind!

vrijdag 16 december 2016 14:13
Spread the love




 

Na 14 weken staken haalden de Zuid-Afrikaanse wijnarbeiders hun slag thuis. Allemaal dankzij jouw steun!

Zuid-Afrikaanse wijn krijgt een zure nasmaak als je de arbeidsomstandigheden van heel wat arbeiders kent. Lage lonen, lange uren, zware fysieke arbeid, werken met pesticiden zonder degelijk beschermingsmateriaal, intimidatie en racisme. De landarbeiders van Robertson Winery hadden er genoeg van en legden het werk neer, met succes!

Na veertien weken volharden hebben de wijnarbeiders een loonsverhoging van 8% uit de wacht kunnen slepen en een volwaardige eindejaarsbonus. Bovendien is er een ‘vredesclausule’ afgesloten, die inhoudt dat de werkgever, Robertson Winery, geen sancties zal ondernemen tegen de stakers en de stakingsleiders. De wijnarbeiders moesten alles op alles zetten: ze hadden meer dan drie maanden geen inkomen en moesten het hoofd bieden aan intimidatie. Toch bleven ze piketteren en manifesteren, en met succes!

Symbolisch

De staking is intussen uitgegroeid tot een symbooldossier voor het middenveld in Zuid-Afrika. De loonsverhoging is misschien minder dan verhoopt, toch heeft de staking heel wat teweeg gebracht. “We hebben duidelijk gemaakt dat we er zijn, dat de arbeiders voor zichzelf durven opkomen”, zei Karel Swart, voorzitter van landarbeidersvakbond CSWAAU tijdens een bezoek aan FOS in Brussel. Die vakbond nam het op voor de zaak van de uitgebuite wijnarbeiders. “Vroeger dachten de wijnboeren dat de wijnarbeiders nooit het lef zouden hebben om de rug te rechten.”

Net dat deden ze wel, iets wat een schok doorheen de sector jaagde. “Dit is de start van iets moois. Er zullen zich nu nog meer arbeiders aansluiten bij vakbonden en alleen zo kan een einde komen aan de onderdrukking. Het signaal is duidelijk: we eisen respect op”, ging de voorzitter verder.

Hartverwarmende steun

Het signaal waarover de vakbond spreekt is bovendien internationaal. CSAAWU slaagde erin om hun strijd wereldwijd te bepleiten. Overal ter wereld spraken ze partners aan om de consument te laten nadenken over de werkomstandigheden waarin hun glaasje wijn gemaakt wordt.

Ook de steun die ze kregen vanuit België maakte heel wat los. “De oproep om geen wijn van Robertson Winery te drinken bracht heel wat teweeg”, liet Karel Swart weten. “Maar ook de volmondige steun van tal van Belgische organisaties en politici die druk uitoefenden op de werkgever maakte het verschil.” FOS riep ook op om geld te storten voor de stakerskas van CSAAWU, een oproep die niet in dovemansoren viel en enkele duizenden euro’s opleverde. Ook die bijdrage maakte van de staking een succes.

‘Thank you’

Trevor Christians, de Algemeen Secretaris van CSWAAU, stak eveneens zijn dank voor de internationale solidariteit niet onder stoelen of banken. Bekijk zijn boodschap.

take down
the paywall
steun ons nu!