De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wij willen een PalestinaMuseum oprichten.

dinsdag 2 juli 2024 18:10
Spread the love

Een museum, documentatie en vormingscentrum en herdenkingsplaats, zodat de geschiedenis van de Palestijnen nooit vergeten wordt.

Op het TV nieuws zien we bijna dagelijks de bombardementen op Gaza.
De materiële schade en het menselijk leed is enorm, de beelden gruwelijk.
Tezelfdertijd zijn er de zoveelste aanvallen van kolonisten op Palestijnse dorpen in de Westelijke Jordaanoever. Ministers van de Israëlische regering pleiten om de bombardementen in Gaza verder te zetten en voor de annexatie van de Palestijnse gebieden.
De situatie is ernstig en verergert elke dag.

Tijdens een nacht lag ik half wakker en dacht: “De Palestijnen worden reeds tientallen jaren bezet en gekoloniseerd, met veel ellende tot gevolg. Dat is de oorzaak van veel. Waar en wanneer gaat dit eindigen? Bij mijn bezoeken aan Palestina had ik zelf kunnen vaststellen hoe onmenselijk dit leven is voor de Palestijnen. “ Maar als het zo verder gaat bestaat Palestina straks niet meer” dacht ik.

En ja er was de wrede en misdadige moordpartij op 7 oktober vorig jaar van Hamas op Israëlitische onschuldige burgers. Ik vind dit verschrikkelijk maar weiger het leed van de Joden af te wegen tegen het leed dat de Palestijnen sinds tientallen jaren ondergaan.
Het moet stoppen want als het zo verder gaat bestaat Palestina straks niet meer” dacht ik.

Plots had ik een idee: er moest een Palestinamuseum komen zodat de
geschiedenis van de Palestijnen nooit vergeten wordt.
Ondanks mijn leeftijd en mindere gezondheid zou ik me nog eens extra inzetten voor dit doel.
Ik nam contact met Tinne en Marcel, twee vrienden die het idee wel zagen zitten. Marcel had liever gehad dat het idee eerst eens getoetst werd bij solidariteitsorganisaties met Palestina maar Tinne en ik wilden sneller gaan. We hadden geen zin noch de tijd voor vergaderingen en discussies allerlei. Het idee was simpel, de uitvoering moeilijk. Wij waren nochtans rotsvast overtuigd. We zouden in een bevraging nagaan of er een draagvlak was voor dit project en genoeg mensen die het wilde steunen en wilden helpen. We zetten onze ideeën op papier en formuleerden die in een nieuwsbrief. Die stuurden we naar al onze vrienden en kennissen. We zouden wel zien.
Natuurlijk zullen wij, simpele lieden, dit niet alleen kunnen realiseren. Wij hebben je hulp nodig.
Over het opzet van een PalestinaMuseum lees je hier meer.
Wij hopen dat het PalestinaMuseum zal bijdragen aan vrede, begrip en verzoening.
Ondertussen zijn er tientallen positieve reacties. Vele Palestijnen zijn samen met ons enthousiast en hoopvol.
We zijn zeker dat het met uw steun zal lukken.
Wil ook jij graag op de hoogte blijven van dit project, schrijf dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Hartelijk  dank.

Pol Van Camp

contact: info@palestinamuseum.be
Website: PalestinaMuseum.be

Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief PalestinaMuseum

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!