De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie regeert Afrika en wie financiert hun oorlogen?

Wie regeert Afrika en wie financiert hun oorlogen?

woensdag 1 december 2010 01:17
Spread the love

Noir Canada
Pillage, corruption et criminalité en Afrique

Alain Deneault
(Avec Delphine Abadie et William Sacher)

Photo de la couverture : Presse canadienne

ISBN 978-2-923165-42-4  
352 pages – 34$ – 26 euros

Ik vond het boek toevallig in een boekenwinkel in Canada. Het is zeer gedocumenteerd en er moet veel studiewerk aan zijn voorafgegaan. Ik vind het echt interessant omdat het beschrijft hoe bepaalde mijnbouw-firma’s direct de oorlogen in Centraal-Afrika financieren (hoofdstuk 2 over Congo), hoe zij hele concessies en bijhorende mijnindustrie voor een appel en ei in handen weten te krijgen, hoe zij een hand boven het hoofd worden gehouden door hooggeplaatste personaliteiten en door een juridisch systeem, beurssysteem en belastingparadijzen dat aan hun noden tegemoet komt, etc….
Bovendien wordt op het einde van het boek nog ingegaan op de zogenaamde “hulpverlening”, die vaak niet meer voorstelt dan een manier om bepaalde zaken te camoufleren.

Misschien nogal technisch inderdaad. Ik ken iemand die in Congo in die mijnbouw-wereld gewerkt heeft.Hij las  het boek en was dol enthousiast, omdat toch een aantal mensen eens zeggen waar het op staat. Het verbaasde hem hoe de auteurs zo goed de interne keuken daar kennen. Zijn ervaringen werden in dit boek volkomen bevestigd.

Het boek heeft ook voor een grote controverse gezorgd. De firma’s Barrick Gold en Banro hebben een proces aangespannen tegen de auteurs om verdere verspreiding van het boek te verhinderen, waarbij een schadevergoeding van 11 miljoen $ wordt geëist.  Eén en ander valt te lezen op: http://slapp.ecosociete.org/
 

Misschien interessant voor mensen die begaan zijn met Afrika en het echte verhaal willen kennen achter die arme afrikaantjes of hun zogeheten corrupte leiders.

Zouden veel mensen moeten lezen is bijna zo straf als Wikileaks.

Veel leesgenot

take down
the paywall
steun ons nu!