De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie profiteerde al van de Brexit-hype?

Wie profiteerde al van de Brexit-hype?

donderdag 6 oktober 2016 16:43
Spread the love

Twee journalisten van het Amerikaanse financiële agentschap Bloomberg zijn heel duidelijk: Brexit is een geschenk voor de kapitalistische elite.

Wie zijn die elite? De aandeelhouders; omdat de beurskoersen van Britse bedrijven de hoogte inschoten.

Het mechanisme is de enorme daling van het Britse pond tegenover andere munten (17% sedert 23 juni).

Daardoor stijgen de bedrijfsinkomsten uitgedrukt in pond, des te meer naargelang de afzet buiten het UK is gelegen, dus de exportbedrijven, maar ook de “koloniale” firma’s die eigendom zijn van Britten, noteren in pond, maar in andere landen handelen.

Meer concreet: zie de grafiek, die de stijging van de beurskoers uitzet in functie van de buitenlandse omzet. Grote winnaars zijn de oliegigant BP (ja, die van de reusachtige lek in de golf van Mexico – 20,8 miljard dollar boete); Hochschild Mining; de ertsmijnen van Rio Tinto; maar ook de supermarkten van Tesco die 22% buiten GB verkopen. De koersen van bovenstaande stegen met 23 tot 65%. Weliswaar is dit geen algemene vaststelling (zie grafiek), en dus misschien is het mechanisme complexer: bijvoorbeeld internetprovider Vodafone zit 85% buiten GB en steeg “slechts” 3% – sedert 23 juni, dus op 3 maand tijd; niet slecht dus…

Omgekeerd, bedrijven die al hun inkomen halen uit de UK zelf, hadden te lijden onder een daling van de beurskoers. Volgens de grafiek zijn dat meestal kleinere ondernemingen.  https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2016-10-06/brexit-gift-to-the-capitalist-elite    

     

take down
the paywall
steun ons nu!