De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie betaalde de bewaking van het proefveld in Wetteren?

Wie betaalde de bewaking van het proefveld in Wetteren?

zondag 12 juni 2011 14:22
Spread the love

Na de aankondiging van de Field Liberation Movement om op 29 mei op een publieke en geweldloze wijze het proefveld met genetisch gemanipuleerde DurPh- en Fortuna-aardappelen te vernietigen, besloten de inrichters van de veldproef om het aardappelenveld te beveiligen.

Er werden Heras-hekkens (eerst een enkele, vervolgens een dubbele rij) geplaatst voorzien van een bewegingsdetector en het veld werd 24 op 24 bewaakt door bewakingsagenten.

De hekkens met scherpe punten slaagden erin om op 29 mei enkele actievoerders te verwonden, maar konden niet verhinderen dat het veld uiteindelijk betreden en vernietigd werd.

“Wie betaalt voor de beveiliging van het proefveld?”, vroeg ik op 15 mei aan prof. dr. Godelieve Gheysen op Facebook. Ze antwoordde: “Voor er hierover wilde verhalen de ronde doen: de partners in het veldproefproject doen samen hun duit in het zakje aangevuld door nog een aantal niet-industriele steunende organisaties.”

Op vrijdag 10 juni lees ik echter in De Standaard: ?”Rector Van Cauwenberghe bevestigt dat BASF mee betaalt aan de beveiliging van het proefveld.”

En een dag later in De Morgen Rudy De Keyser van VIB: “In het geval van de veldproef betaalt BASF enkel voor bewaking en verzorging.”

BASF reageerde nog helemaal niet op de actie van de FLM. Alsof er niets gebeurd is. Of alsof de chemiereus helemaal niets te maken heeft met het proefveld?

take down
the paywall
steun ons nu!