De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie beslist over onze elektriciteitsprijs?
Electrabel, Elektriciteitsprijzen -

Wie beslist over onze elektriciteitsprijs?

vrijdag 29 april 2011 18:05
Spread the love

In een bijzonder verhelderend artikel legt Alex Polfliet uit hoe de elektriciteitsprijzen tot stand komen (De Morgen, 28/4).

Dat gebeurt nl. door veilingen op beurzen zoals Endex en Belpex, en grotendeels door langetermijncontracten. Op Endex staat al een elektriciteitsprijs voor 2014! Hoe gaat een veiling? In de oude tijd riep men: “Wie biedt meer?”. Nu verloopt alles geïnformatiseerd, maar het principe en het resultaat blijft: de meest biedende haalt de levering binnen.

Dit natuurlijk naar aanleiding van de grote verschillen in berekening over de winsten van Electrabel, tussen het bedrijf, de toezichthouder van de overheid CREG (Guido Camps) en de Nationale Bank (deze laatste kent weinig van de elektriciteitsmarkt).

Tevens leren we hoe Electrabel lage tarieven kan aanrekenen aan haar eigen dochter Electrabel Customer Solutions, die ze duurder verkoopt aan de consumenten.

U moet het zelf lezen.

Axel Polfliet is zaakvoerder van energiemarkt- en studiebureau Zero Emission Solutions. Zijn artikel is getiteld: “De CREG heeft gewoon gelijk”.

http://www.demorgen.be/onpdm/page.do?pageNr=22&date=20110428&pubCode=DMO

http://www.zeroemissionsolutions.com/nl/

take down
the paywall
steun ons nu!