WHO; wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

WHO; wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

maandag 27 april 2020 23:21
Spread the love

 

Vandaag hield de directeur-generaal van de WHO Dr. Tedros Adhanom een persconferentie rond de corona pandemie. Tijdens de eerste zes minuten van zijn toespraak komen de woorden ‘vaccin’ en ‘vaccineren’ maar liefst 20 keer voor. (1) De grootste private broodheren van de WHO komen dan ook uit de vaccinatielobby. (2)

 

Dr. Tedros hemelt in zijn toespraak één van zijn sponsors op, GAVI Alliance. Dat is een publiek-private organisatie die als tussenpersoon opereert tussen armere landen en de farmaceutische industrie om vaccinatie programma’s mogelijk te maken. Armere landen kunnen hun kosten over lagere termijn spreiden. GAVI Alliance is nochtans niet vrij van kritiek, zo beschuldigd Dokters Zonder Grenzen de organisatie er meermaals van vaccins aan te hoge prijs te verhandelen. (3) Een andere kritiek is er dat de organisatie er vooral op uit zou zijn nieuwe markten aan te boren voor de farmaceutische industrie, eerder dan dat ze oprecht bekommerd is om de gezondheid van minder rijke mensen. Ook is de handelswijze van de organisatie niet duurzaam. Er wordt niet gewerkt rond het op poten zetten van een gezondheidssysteem op lange termijn. Men vaccineert en men is weer weg. (4)

Je hoeft geen zweverige spirituele diepgroene anti-vaxxer te zijn om aan te voelen dat hier spraken is van belangenvermenging.  Ok, een vaccin tegen corona kan nuttig zijn voor de mensen die tot de risicodoelgroep behoren zoals ouderen en mensen met obesitas, maar al ons geld als mensheid daar op inzetten dat is toch geen goed idee. Niet in het minst omdat het nog zo lang wachten is tot we ‘gered’ worden door het vaccin. Waarom wordt er meer belang gehecht aan een vaccin dan aan een medicijn? Omdat je een medicijn enkel aan zieke mensen kan verkopen terwijl je een vaccin aan iedereen, ook gezonde mensen, kwijt kan?

 

Vragen omtrent globale communicatie

Gaat de WHO wel goed om met de rapportering en de communicatie van de ervaringen die artsen uit verschillende landen opdoen? Is er wel een goede globale aanpak rond de kennis die wetenschappers elke dag opdoen rond het virus? Zo is het toch vreemd dat na vijf maanden corona crisis er nu verhalen opduiken dat ventilators corona patiënten meer slecht dan goed zouden doen. (5) Iets waarover een dokter intensieve zorgen uit New York op 1 april reeds getuigde (6) en vandaag bevestigd wordt door intensivist Geert Meyfroidt in Nieuwe Feiten op Radio 1. (7)

 

Patenten op virussen

De WHO gaf eerder deze week ook aan niet zeker te zijn op natuurlijke immuniteit nadat het virus door het lichaam is verslagen. (8) Is dat geen natuurwet? In mijn ogen zijn het aanwijzingen dat de WHO vooral spreekt in naam van het bedrijf dat het patent heeft op het covid-19 virus. Een patent, jawel u leest het goed. Kapitalisme en gezondheidszorg zijn moeilijk verenigbaar. Zo wordt er bij virussen gewerkt met patenten. Wie het patent heeft op het corona type dat nu de ronde doet wordt pas 18 maanden na toekenning publiek gemaakt. (9)

 

Zweden

Eén van de weinige landen die de aanbevelingen van de WHO niet opvolgt is Zweden. Volgens de Zweedse ambassadeur in de VS heeft Stockholm zicht op groepsimmuniteit in mei. (10) Meer en meer ogen zijn ondertussen gericht op Zweden, dat zijn eigen weg volgt tijdens de corona pandemie. Zo is er de leerrijke getuigenis van een gemengd koppel uit Zweden over de rol van de media, de band tussen burger en overheid in Zweden en in hun ogen de hysterie die er heerst in andere landen rond het virus. (11)

 

Werken voor de WHO

Ten slotte nog een kritiek die al langer bestaat jegens de WHO. De organisatie spendeert jaarlijks ongeveer 192 miljoen dollar aan reiskosten, inclusief eerste klasse vliegtickets en vijfsterrenhotels. (12) Leuke job zo wat vertegenwoordiger zijn van de WHO op één of ander congres op kosten van de belastingbetaler en van… private sponsoren.  Wiens brood men eet…

 

 

 

(1) https://www.youtube.com/watch?v=Xjrgx3ZYhAQ

(2) https://www.who.int/images/default-source/infographics/budget/top-20.jpg?fbclid=IwAR0vfUeOkXg_hvETayV6x3NVqz6cWDveN3wQdLOrPk8-hf96lKo4yl1JQoY

(3) https://en.wikipedia.org/wiki/GAVI#cite_note-14

(4) http://www.peah.it/2017/03/public-private-partnership-paradox-the-case-of-gavi-and-health-system-strengthening/

(5) https://nypost.com/2020/04/23/88-of-northwell-health-coronavirus-patients-on-ventilators-died/

(6) https://www.youtube.com/watch?v=QWaq8HoEROU

(7)  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/27/covid-19-is-niet-alleen-een-longziekte-ook-het-bloed-wordt-aang/

(8) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/25/who-immuniteit/

(9) https://abg-ip.com/coronavirus-patents/

(10) https://www.aljazeera.com/news/2020/04/sweden-ambassador-stockholm-reach-herd-immunity-200427072044548.html

(11) https://www.youtube.com/watch?v=yh8l2LlvdHk

(12) https://nypost.com/2019/05/20/world-health-organization-blew-almost-192-million-on-travel-report/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!