De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Western Union: Stop de verlammende kosten!
Economie, Sociale zekerheid, Avaaz.org, Internationale solidariteit, Financiële transactie, Online petitie -

Western Union: Stop de verlammende kosten!

dinsdag 4 januari 2011 13:50
Spread the love

Op het internet circuleert een petitie over de te hoge transactiekosten die Western Union aanrekent voor het internationaal verzenden van geld. De campagne werd opgezet vanuit het online-netwerk Avaaz.org.

Het belang van deze campagne zit hem in het feit dat het een licht werpt op een belangrijke maatschappelijke realiteit en terecht de positie van private financiële dienstverleners zoals Western Union hierbij bekritiseert. Op het moment van dit schrijven werd de petitie reeds door 170.000 individuen ondertekend.

Western Union en andere bedrijven die internationale geldtransfers aanbieden, leveren belangrijke basisdiensten voor een heleboel mensen die (over)leven in het mondiale economische systeem. Mensen zijn afhankelijk van deze bedrijven op het moment dat ze geld naar hun families willen versturen in het kader van wat we een een “informeel internationaal herverdelingsstelsel van sociale zekerheid” zouden kunnen noemen.

Het geld wordt meestal gebruikt voor basisbehoeften (school, voeding, huisvesting, gezondheidszorg) binnen de familie van de migrant. Voor veel landen benaderen deze bedragen de internationale officiële ontwikkelingshulp die het land ontvangt.

Het bestaan alleen al van deze transfers is een bewijs voor het feit dat er behoefte is aan een formeel georganiseerde internationaal herverdelend systeem van sociale zekerheid.

Nu zijn vele mensen afhankelijk van deze dure financiële diensten van private bedrijven. Hoe armer je bent hoe meer je moet opleggen aan transactiekosten voor uw solidariteit. Goedkopere alternatieven zoals pay-pal en dergelijke zijn niet toegankelijk voor de armste gezinnen, die niet beschikken over een bankrekening en internet. Bedrijven als Western Union maken promotie voor hun diensten met campagnes die expliciet over familiale solidariteit gaan.

Deze dienstverleningen zouden op zijn minst gereguleerd, en op zijn best georganiseerd dienen te worden door non-profit democratische organisaties. Een mogelijke taak voor de V.N.?

Website van de petitie: http://www.avaaz.org/nl/make_giving_powerful
 

take down
the paywall
steun ons nu!