De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Werkplek wisselen: goed of slecht?

Werkplek wisselen: goed of slecht?

woensdag 1 november 2017 15:25
Spread the loveKantoor huren in Antwerpen. Coworking spaces maken oude gewoontes en tradities los.

De kantorenmarkt is de laatste jaren sterk in ontwikkeling en er zijn allerlei nieuwe kantoorconcepten ontstaan. De nieuwe soorten kantoren brengen ook weer nieuwe discussies met zich mee in het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan de coworking spaces die tegenwoordig veelal te vinden zijn bij kantoren in Antwerpen en Brussel. Deze zorgen voor een nieuwe kijk op de vast/flexibele werkplek. Lees hier alles over het wisselen van werkplek.

De voordelen van veranderingen op de werkplek

Van werkplek wisselen is soms nodig maar het kan voor de werknemers angstaanjagend zijn. Een veranderingsproces voelt dikwijls heel slecht omdat werknemers zo vastgeroest zijn aan hun gewoontes. Maar verandering is eigenlijk essentieel, zowel in het dagelijks leven als op het werk. Als bedrijfsleider moet je aan jouw medewerkers de voordelen van flexibele werkplekken illustreren, zodat jouw werknemers er een positieve houding tegenover ontwikkelen. De meeste mensen die van werkplek ruilen zijn uiteindelijk blij dat ze uit hun comfortzone gegaan zijn en de verandering aanvaard hebben. We willen je graag enkele redenen voorstellen waarom van werkplek wisselen over het algemeen positief is.

Flexibele werkplekken bevorderen een nieuwe manier van denken en breekt monotonie

Veranderingen dwingen mensen om op een nieuwe en creatieve manier te denken. Nieuwe ideeën kunnen gebruikt worden om het bedrijf flexibel, uitdagend en rendabel te houden. Een eentonige baan zorgt ervoor dat mensen minder presteren. Verandering geeft vaak de verfrissing die de werknemer nodig heeft om zijn energie te heroriënteren en zijn interesse te vergroten. Wanneer je als werkgever jouw personeel voldoende informeert over de nieuwe verantwoordelijkheden die je met hen deelt, zullen de meeste werknemers dit op een positieve en energieke manier aanvaarden. De meesten ervaren het als een compliment voor hun flexibiliteit.

Een werkplek ruilen biedt nieuwe mogelijkheden

Wijzigingen kunnen werknemers verplichten om nieuwe vaardigheden te beheersen, zodat ze nieuwe taken kunnen vervullen. Geef aan jouw werknemers de middelen die nodig zijn om nieuwe software en methodes te leren om bepaalde taken te voltooien. Op die manier worden voor de werknemers nieuwe kansen geopend om zichzelf verder te ontwikkelen. De meest gemotiveerde medewerkers zullen die kans grijpen om daarna meer uitdagend en bevredigend werk aan te pakken.

Door regelmatig te wisselen excelleren medewerkers

Bij wijzigingen komen soms ongekende talenten van werknemers naar boven. Degenen die de veranderingen accepteren, zullen met een positieve houding hard werken om het verschil te maken en zichzelf en het bedrijf in de schijnwerpers willen zetten. Dit zijn de werknemers die je als werkgever zeker wilt behouden. Helaas zijn er ook werknemers die het systeem van flexibele werkplekken niet zullen accepteren. Het is belangrijk om al jouw medewerkers wat tijd te geven om met de veranderingen om te gaan. Zelfs voor de beste werknemers kan het heel uitdagend zijn en kunnen er emotionele ups en downs zijn voordat ze kunnen omgaan met de nieuwe energie en de positieve vooruitzichten binnen het bedrijf. Voor werknemers die zich na enige tijd toch niet kunnen aanpassen zal moeten nagedacht worden over een nieuwe job, eventueel in een ander bedrijf.

take down
the paywall
steun ons nu!