De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Werken van dakloze kunstenaars te koop in Leuvense Kringwinkel

Werken van dakloze kunstenaars te koop in Leuvense Kringwinkel

vrijdag 24 december 2021 17:01
Spread the love

Werken van dakloze kunstenaars te koop in Leuvense Kringwinkel
Na zovele jaren actief geweest te zijn als journalist in Leuven – en onder meer auteur van het boek ‘De Leuvense Wereldverbeteraars’ – denk je dat je het hier allemaal gezien hebt. Deze namiddag werd ik echter uiterst aangenaam verrast door het initiatief Project Mobiel Atelier van de UCLL waarbij de komende maand schilderijen van dakloze kunstenaars uit het Leuvense te koop worden aangeboden in kringwinkel Boutique Chique, Diestsestraat 253. Het project wordt geleid door kunstenaar Piet Vandenhende, die in het verleden zelf een achttal jaren als dakloze op straat leefde in Frankrijk en momenteel als ervaringsdeskundige verbonden is aan de UCLL. Met een fietskar trekt hij er samen met studenten regelmatig op uit om op publieke plaatsen zoals het stadspark workshops te geven aan dak- en thuislozen. Een 20-tal schilderijen in open lucht gemaakt door een vijftal kunstenaars zijn momenteel te koop in de kringwinkel. Burgemeester Mohamed Ridouani kreeg van de kunstenaars een portret van zichzelf aangeboden.
“Ikzelf ben uit de periode van dakloosheid geraakt door de steun van maatschappelijk werkers die mij terug zelfvertrouwen gegeven hebben. Hetzelfde zou ik met dit initiatief willen bereiken voor de Leuvense daklozen. De dagen dat ze samen met ons werken zijn ze vrij van miserie en worden ze door ons gerespecteerd als kunstenaars. Niemand vraagt om arm te worden of om op straat te leven. We moeten de mensen respecteren zoals ze zijn”, aldus Vandenhende in een gesprek dat ik vanmiddag had met hem voor Radio 2. Hij hoopt op steun van Ridouani voor het project. “We zouden graag hebben dat Leuven een pand ter beschikking stelt dat wij zouden kunnen uitbouwen als een kunsthuis met naast schilderkunst, ook plaats voor dansen, poëzie, muziek en theater. We zouden ons met dit kunsthuis niet alleen richten op dak- en thuislozen, maar ook op eenzame mensen. Daarnaast zou het stadsbestuur ook deze kunstenaars gratis naar de academie moeten kunnen laten gaan zodat ze andere mensen leren kennen en op die manier misschien uit de miserie geraken”, aldus Vandenhende.
LUC VANHEERENTALS

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!