De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Welzijnszorg steunt 163 lokale armoedeprojecten en verenigingen in strijd tegen corona
Welzijnszorg

Welzijnszorg steunt 163 lokale armoedeprojecten en verenigingen in strijd tegen corona

Al 163 lokale armoedeprojecten krijgen van Welzijnszorg financiële steun voor de extra kosten die ze maken om hun werking gaande te houden tijdens de coronamaatregelen. 

dinsdag 14 april 2020 18:55
Spread the love

 

“De gewone werking waaronder ook de sociale kruidenier op donderdag (in groep) kan niet meer op deze manier doorgaan. We houden vooral telefonisch contact om onze gezinnen individueel verder te helpen. Normaal doen we voor de verdeling van groenten en fruit een beroep op voedseloverschotten van lokale winkels en de veiling. Door de coronacrisis en de hamsterwoede is het aanbod minimaal. Om onze gezinnen toch van gezonde voeding te voorzien willen we extra groenten en fruit aankopen. Daarnaast willen we elk gezin een pakket met beschermingsproducten aanbieden (handzeep, poetsproduct, zakdoekjes)”, aldus vzw Warm Hart – Houthalen-Helchteren.

Het gaat om werkingen die manieren zoeken om op een veilige manier voedsel te bedelen, anderen hebben systemen opgezet om met iedereen in contact te blijven. Verschillende projecten proberen hun leden op creatieve wijze te bereiken: “BX-Jeunes bereikt op het ogenblik heel wat jongeren. Zij hebben de duidelijke boodschap mee gekregen om de regels COVID 19 te respecteren en thuis te blijven. Velen van hen zijn klein behuisd, ze lopen letterlijk de muren op. Zij vervelen zich. Wij hebben een aantal virtuele initiatieven op touw gezet om contact te houden. Filmpjes maken, uitdagingen formuleren”, zegt BX-Jeunes Molenbeek.

Een aantal projecten hebben hun activiteiten noodgedwongen moeten stilleggen, terwijl de kosten wel doorlopen. Sommigen missen inkomsten doordat hun fondsenwervende activiteiten, zoals bv een spaghettislag of een zomerfestival stilvallen. Omdat het belangrijk is dat deze projecten ook na de corona-crisis hun werking terug kunnen opstarten, verdienen ook zij extra steun.

Financiële steun voor solidariteit

Marc Justaert, voorzitter Welzijnszorg: “Deze initiatieven getuigen van een daadwerkelijke solidariteit. Met deze financiële steun drukken we onze waardering uit. Wat zij doen voor mensen die sterk getroffen worden door de coronamaatregelen verdient onze oprechte dank.”

De projecten zijn verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. De veelheid en diversiteit aan projecten toont opnieuw hoeveel mensen zich actief en vaak vrijwillig inzetten om mensen in armoede te ondersteunen.

Welzijnszorg blijft de verantwoordelijkheid van de overheden benadrukken. Onze sociale bescherming moet versterkt worden zodat mensen niet (dieper) in armoede geduwd worden.  Wat vrijwilligers doen is mooi, maar zij moeten en mogen dit niet alleen dragen.

 

Help jij ons helpen?

In totaal werd €75.000  toegekend. Welzijnszorg voorzag zelf al €50.000, maar hoopt ook op giften die specifiek zullen toegekend worden aan dit Corona-noodfonds. Een gift kan via welzijnszorg.be/samentegencorona of via overschrijving naar BE21 0000 0000 0303met gestructureerde mededeling 201 1000 14020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!