De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Welk land profiteerde het meest van de euro?
Eurozone, Eenheidsmunt -

Welk land profiteerde het meest van de euro?

woensdag 11 januari 2012 11:45
Spread the love

Alle eurolanden hebben voordeel gehaald uit de eenheidsmunt. Dat is de conclusie van een rapport van consulent McKinsey. Er wordt opgemerkt dat ook voor probleemlanden zoals Portugal of Griekenland de balans uiteindelijk positief is. Zonder de eenheidsmunt zou hun bruto binnenlands product volgens de onderzoekers lager hebben gelegen dan nu het geval is. Het grootste voordeel wordt volgens de onderzoekers gegenereerd in Oostenrijk.

“Het onderzoek maakt duidelijk dat het voor alle eurolanden zinvol is om de eurozone te verdedigen,” merkt Frank Mattern, topman van McKinsey Duitsland, tegenover de Duitse krant Die Welt. In de zeventien eurolanden heeft de eenheidsmunt volgens McKinsey twee jaar geleden een meerwaarde gecreëerd van 332 miljard euro. Dat betekende ongeveer 3,6 procent van het bruto binnenlandse product. De helft van die meerwaarde ging naar Duitsland (165 miljard euro). Dat vertegenwoordigde 6,6 procent van het Duitse bruto binnenlandse product.

Oostenrijk haalde met 7,8 procent echter de hoogste score, gevolgd door Finland met 6,7 procent. “Het onderzoek toont ook aan dat de meerwaarde in de sterke landen niet ten koste gaat van de zwakkere landen, zoals vaak wordt beweerd,” voert McKinsey nog aan. “Ook Griekenland realiseerde nog altijd een meerwaarde van 0,1 procent.” Andere landen onderaan de rangschikking waren Italië (2,7 procent), Portugal (2,1 procent), Spanje (0,7 procent) en Frankrijk (0,7 procent). (MH)

Bron : (MH) Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!