De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wel Jong Niet Hetero

Wel Jong Niet Hetero bouwt kastbeleving in Gentse binnenstad tijdens Coming Out Day

Op vrijdag 11 oktober is het internationale Coming Out Day. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan het openlijk uiten van je geaardheid of genderbeleving. De jongeren van Wel Jong Niet Hetero nemen de Gentse Stadshal over en lokken voorbijgangers in en door kasten op zoektocht naar hun seksuele- en genderidentiteit.

vrijdag 11 oktober 2019 10:09
Spread the love

Wel Jong Niet Hetero, de landelijke jeugdorganisatie voor holebi- en transjongeren, blaast dit jaar 25 kaarsjes uit en dat vieren ze met hun ‘#BeYourOwnRoleModel’ campagne. In dit feestjaar brengen ze de boodschap dat iedereen een rolmodel kan zijn en ieders seksuele- en genderidentiteit van belang is. Anno 2019 worstelen vele jongeren nog steeds met hun coming out. Openlijk ervoor uitkomen dat je een andere geaardheid hebt dan hetero, of je niet goed voelt bij het lichaam waarin je geboren bent is nochtans meer bespreekbaar dan ooit. Toch ondergaan jongeren een langdurig proces voorafgaand het te bespreken met hun ouders of vrienden.

Tijdens Coming Out Day zullen de jongeren van WJNH voorbijgangers op de Gentse Poeljemarkt door een parcours van kasten leiden. Hier kunnen zij zich inleven in het proces dat jongeren doorlopen alvorens hun eerste coming out te doen. Tijdens deze ‘kastbeleving’ maken de voorbijgangers kennis met verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties, worden ze geconfronteerd met de vooroordelen en stereotypen om uiteindelijk te komen tot een feestelijke zelfacceptatie. Aan het einde van het parcours kunnen voorbijgangers kiezen om een coming out te doen door letterlijk uit de kast te komen.

Door meer inzicht te geven in het proces dat jongeren doorlopen, hoopt de organisatie voorbijgangers bewust te maken van de drempels in de samenleving die in stand houden dat ‘jezelf zijn’ niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Iedereen verdient het om fier te zijn op wie die is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!