De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Webstek European Climate Exchange gehackt
Milieu, Economie, Europa, Emissiehandel -

Webstek European Climate Exchange gehackt

zaterdag 24 juli 2010 14:04
Spread the love

Vrijdag 23 juli om 23:23 UTC (GMT) is de publieke webstek van de European Climate Exchange (ECX), de leidinggevende marktplaats voor het verhandelen van CO2-emissierechten in Europa, het doelwit geworden van hacktivisten van het “autonome tech-collectiefdecocidio #? dat deel uitmaakt van de radicale milieu-actiegroep Earth First!

“Tegen de achtergrond van de huidige discussies in Europa over de toewijzing van emissierechten aan Europese bedrijven die in haar derde fase komt, is deze aanval waarschijnlijk niet toevallig,” zei Andrew von Saldern, expert bij eSolutions GmbH tegenover Dow Jones Business Newsletters (DJBN).

Met een daad van “digitale directe actie” werd de webstek van ECX offline gehaald en de thuispagina vervangen door een boodschap om de lezers zich ervan bewust te maken dat de handel in CO2-emissierechten een gevaarlijke en valse oplossing is voor de klimaatcrisis, aldus het persbericht van decocidio #?.

We konden vaststellen dat de boodschap van het collectief net geen tweeëntwintig uren te lezen was op de thuispagina van ECX. Daarna werd ze vervangen door een statische webpagina van ECX met de mededeling dat de webstek wegens technische redenen onbeschikbaar was. In de loop van zondagnamiddag 24 juli is de ECX webstek terug volledig online gegaan.

Decocidio #?verklaarde nog dat deze hactie eveneens een actie is ter ondersteuning van alle grassroots activisten die zich verzetten tegen de machtsstructuren en bedrijven die woekerwinsten maken met de disfunctionele handel in emissierechten.

Het woord decocidio is een portmanteau samengesteld uit deco– en –cidio. Deco is het anagram voor code. Cidio stamt van het Latijnse caedere wat doden betekent en is de Spaanse variant van het suffix –cide. Decocidio verwijst naar de activiteit van de groep als het doden van code.

Het logo van de groep bestaat uit een gestileerde aardbol voorafgegaan door een hekje, wat in de Engelse taal een rangnummer aangeeft, en verwijst naar Earth First!

De boodschap

De inhoud van de ECX-thuispagina werd door decocidio #? vervangen door volgende boodschap:

Super Promo: Climate on Sale – guaranteed profit!!

the carbon trade business

Heard of this wonderful system of Cap and Trade? Here’s basically how it works:

1. Set an overall limit on pollutant emissions (the cap). Make sure the cap isn’t too ambitious and is susceptible to corporate lobbying.
2. Grant the industries plenty of free licenses to pollute (carbon credits), so they can continue business-as-usual. Biggest polluters get rewarded with most credits.
3. Allow the cap to be raised by additional offset credits and other holes in the system.
4. Pollutant emissions are now made into tradable commodities; A new speculative market is born.
5. Make the whole system as obscure as possible, and assure the general public that the free market will take care of the climate crisis
6. ???
7. Profit!

the carbon trade scam exposed

[Voorlichtingsfilmpje over Cap and Trade]

The Cap and Trade system (as implemented in the EU Emissions Trading Scheme) has a whole range of issues:

* It’s main purpose is not to reduce emissions, but to help polluters meet “reduction” targets in the cheapest way possible, in a business-as-usual scenario.
* Leaves room for unverifiable manipulation.
* Generates outrageous profits for big industry polluters, investors in fraudulent offset projects, opportunist traders and new ‘marketplaces’ such as the European Climate Exchange.
* It distracts attention from the wider, systemic changes and collective political action that needs to be taken to tackle climate change and it’s fundamental root causes.

For more in-depth critical reflections on carbon trade, visit Carbon Trade Watch

This message was brought to you by decocidio.
disclaimer: decocidio is not affiliated with the European Climate Exchange, Carbon Trade Watch, or The Story of Stuff Project.

Verder linkte de pagina naar:

Wat is de ECX?

De European Climate Exchange (ECX) beheert de productontwikkeling en marketing voor ECX Carbon Financial Instruments genoteerd op het ICE (IntercontinentalExchange) Futures Europe elektronische platform.

ECX/ICE Futures is het meest liquide, pan-Europese platform voor de handel in emissierechten. Met zijn futures-contracten op basis van onderliggende EU Allowances (EUA’s) en Certified Emissions Allowances (CER’s ) gaat ECX over meer dan 80% van het op de Europese beurzen verhandelde volume aan emissierechten.

EUA’s worden toegekend via het ETS, het EU Emission Trading Scheme. CER’s worden toegekend via het CDM, het Clean Development Mechanism, gedefinieerd in Artikel 12 van het Kyoto-protocol van het VN-Raamverdrag inzake Klimaatverandering (UNFCCC).

Meer dan 100 bedrijven, waaronder multinationals, zoals Barclays, BP, Newedge, E.ON UK, Endesa, Fortis, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Shell hebben zich aangemeld voor lidmaatschap bij ECX voor het verhandelen van emissierechten. Bovendien kunnen meerdere honderden klanten per dag toegang tot de markt krijgen via banken en makelaars door order-routing zonder zelf lid te zijn van ECX.

ECX is eigendom van Climate Exchange Plc een holding genoteerd op de London Stock Exchange’s AIM markt. Andere bedrijven die eigendom zijn van deze groep zijn onder meer de Chicago Climate Exchange en IFEX (Insurance Futures Exchange Services Ltd). Climate Exchange Plc werd in april 2010 overgenomen door ICE dat genoteerd staat op de NYSE (New York Stock Exchange).

Emissiehandel, het dubbele gevaar

Begin november 2009 bracht Friends of the Earth (FoE) UK het rapport “A Dangerous Obsession” uit dat er voor waarschuwde dat de handel in emissierechten zowel het gevaar inhoudt te leiden tot een tweede, subprime-stijl van financiële crisis, door het kopen en verkopen van een nieuwe kusntmatige commodity, namelijk het recht om koolstof uit te stoten, en er eveneens in faalt de aarde te behoeden voor een desastreuze opwarming.

“De financiële crisis zou ons reeds aangetoond moeten hebben dat regeringen en niet markten het best geplaatst zijn om onze toekomst veilig te stellen,” zei Sarah Jayne-Clifton, auteur van het rapport.

“Emissiehandel faalt op treurige wijze in het verminderen van de uitstoot maar staat het speculanten toe rijk te worden door de klimaatcrisis en levert politici en bedrijven een ontsnappingsclausule voor vervuilende business as usual.”

Reactie van ECX

ECX wou geen commentaar geven over het incident tegenover The Guardian omdat er “niets publieklijk te verklaren is.”

Daar het twee dagen duurde vooralleer de webstek terug online was en geen enkele webpagina, behalve deze geplaatst door de hactivisten, bereikbaar was, kunnen we er vanuit gaan dat de ingreep van decocidio #? doortastend was.

Waarschijnlijk is dat niet iets waarover ECX publiekelijk wil communiceren met het oog op haar cliënteel. Wat de uiteindelijke schade is zullen we dus nooit weten.

De hacktivisten van decocidio #? hebben wel een relatief onschadelijk moment uitgekozen voor hun actie daar de beurzen op vrijdagavond reeds gesloten waren.

TegenoverDJBNverklaarde ECX wel dat de beurszijde van de ECX webstek pas maandagochtend bij aanvang van de handel terug actief was. Ook dat het veiligheidslek waar de hackers van gebruik maakten gesloten werd en dat de actie de handel in emissierechten op de markt niet had beïnvloed.

Zo zie je maar dat het wel wat uitmaakt wie de vragen stelt met betrekking tot de antwoorden die je krijgt.

Voor een gerenomeerd beursbedrijf dat gericht is op het online handelen met grote kapitalen moet de actie van decocidio #? in ieder geval een behoorlijk wrange nasmaak achtergelaten hebben.

Externe links:

Lees op De Wereld Morgen ook: VN betaalt energiereuzen voor bouw nieuwe steenkoolcentrales

take down
the paywall
steun ons nu!