De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Desiderius Erasmus (ca. 1466-1536). Public Domain
Paul Seesink

“We moeten ons herbewapenen”, niet met wapens, maar met moraliteit

“We moeten ons herbewapenen” roept voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. In deze tijd van grote retoriek, egoïsme en narcisme maakt Europa zich op voor herbewapening. 800 miljard euro wordt daarvoor vrijgemaakt. Mogelijk worden bedrijven gedwongen om wapens te gaan produceren.

maandag 10 maart 2025 15:37
Spread the love

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Westen blij met de hulp van de communistische Sovjet-Unie bij het verdrijven van de Nazi’s. Jaren later draait de wind en is datzelfde ‘communisme’ vijand nummer één.

Overtuiging tegen overtuiging. Macht tegenover macht. Er moet nodig herbewapend worden; kernmachten worden gevormd. Het is als armworstelen; beide zijn gevoelig voor blessures.

Moraal

Bij het woord ‘herbewapening’ moeten wij denken aan onze tijd bij een meubelbedrijf in 1960. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse Oxfordgroep (1921) van de Amerikaanse lutheraan Frank Buchman voet aan de grond gezet in Europa, in het Zwitserse Caux-sur-Montreux.

Buchman en zijn volgelingen vinden dat individuele verandering nodig is om de maatschappij te veranderen. Uit die groep ontstaat ‘Morele Herbewapening’ als een maatschappelijke beweging die eerlijkheid, zuiverheid, liefde en onbaatzuchtigheid als waarden zien.

Directie en de meeste medewerkers van ons meubelbedrijf zijn leden van die beweging. Morele herbewapening met als doel, jawel: óntwapening. Ontwapening ook tussen mensen onderling.

Dagelijks houden die collega’s en wij een korte ‘stille tijd’ met een ontwapenend gesprek tot bezinning en reflectie. Moraliteit is hard nodig om tot een ethische vrede te komen.

Onze oren vangen wel de mening van de ander, de vermeende vijand op, maar luisteren we ook? Kijken we wel in de psyche van de ander. Begrijpen we de ander echt? Mogelijk is hij gekwetst en jagen we hem juist meer in zijn harnas met onze retoriek en wapens.

‘Denk het goede, spreek het goede en doe het goede, zegt de Perzische verhalenverteller Sahand Sahebdivani. We moeten altijd samen verder.

Erasmus

De Rotterdamse Desiderius Erasmus (1469-1536) schrijft in zijn pacifistisch ‘De klacht van de vrede’ dat er niets bereikt wordt met verdragen, met geweld en wraak. Daartegenover stelt hij juist meer rechtvaardigheid, verdraagzaamheid en welwillendheid.

x

Vrede bereiken door macht uit te oefenen leidt onherroepelijk tot een nieuwe Koude Oorlog. Een kostbare wapenwedloop door machtspelletjes.

In Nederland komt op zondag 9 maart ‘De Nieuwe Vredesbeweging’ bijeen. Een klein begin van onderaf voor een duurzame vrede.

Moraliteit

Misschien kan die vergadering én heel Europa zich laten inspireren door die Morele Herbewapening[1] die wijst op verbinding, wederzijdse verzoening en vertrouwen.

Mogelijk kunnen wij meer onder loep nemen van Perzische wijsheid en iets leren van onze bloedeigen Erasmus.

Wij moeten ons herbewapenen, niet met wapens, maar met moraliteit.

 

Paul Seesink – www.seesinkweb.nl

Note:

[1] De Oxfordgroep heet sinds 2001: Initiatives of Change

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!