De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is er hoop voor slachtoffers van misbruik? Een wonde wordt soms een bron.

vrijdag 14 mei 2021 20:04
Spread the love

Je leest in het debat over misbruik uitspraken als “Ze dragen de vernedering een heel leven mee”… Dat zal vaak inderdaad het geval zijn. De pijn valt voor velen te verwerken, maar voor een minderheid lukt dit nooit. Toch is daarmee niet alles gezegd. Een grote uitdaging of een vernedering kan in een volgende levensfase nuttig, een versterking blijken. Een wonde kan een bron worden. Gesnoeid worden, dat doet ook juist bloeien. De goegemeente doet er goed aan zich wat meer open en waarderend op te stellen naar mannen en vrouwen met een grote kwetsuur.

Onderaan geven we boeken op die via inzicht de last kunnen verminderen en de heling kunnen bevorderen, en de link naar een hulplijn.

Iemand merkt op dat er naast stigma op daders ook een zwaar stigma gedrukt blijft op de slachtoffers. Dat zal wel. Dat is niet licht om dragen, allicht. Misschien is er echter een goede reden waarom volwassenen die uitzonderlijk dichtbij jongeren komen in hun liefde (ik keur agressieve kinderverkrachters natuurlijk sterk af, wij moeten onderscheid blijven maken) doorheen de geschiedenis en in zowat alle culturen getolereerd worden (hoewel agressieve kinderverkrachters naar verluidt in gevangenissen door de andere criminelen hard worden aangepakt; maar misschien mag het “oordeel” van boeven toch wat lager ingeschat worden).

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die als kind hard werden aangepakt of werden misbruikt maar die later juist uitzonderlijke, boeiende persoonlijkheden, grote figuren zijn geworden. Lawrence of Arabia werd vernederd, kreeg geen warmte. Hij werd de held van de twintigste eeuw. Hij  kon zoals elke held goed pijn verdragen. Leonardo Da Vinci: hij werd als baby in de wieg aangeraakt door een roofvogel, een wouw. Voorbeeld twee: Erasmus: de grote Erasmus, die boven keizer en paus wist te blijven staan, was kind van een natuurlijke liefde, een bastaardkind met een afwezige vader. Recenter is Barack Obama tot een groot man uitgegroeid, ook juist na zonder vader op te groeien. Bij ons: weinig Vlamingen beschikken over een rijker en dieper persoonlijkheid dan actrice, schrijfster en programma maakster Hilde Van Mieghem. Zij werd als kind seksueel en verbaal aangevallen, gebruikt. De succesvolle schrijver Oscar Van den Boogaard werd veel te dicht benaderd door zijn moeder. Hij is er niet kleiner, maar groter door geworden. Hoewel zijn levenstraject wel topzwaar zal zijn geweest. Idem voor Chris Van Camp. Zij doorleeft haar lastige opvoeding, en heeft de wereld een boek geschonken, “De kus van Dabrowski” waarin zij een zeer hoopvol mechanisme blootlegt. Over hoe een mens juist sterker en innerlijk rijker kan worden door zware stadia om te zetten naar kracht en schoonheid.

De grote psychologe Alice Miller beschrijft in haar interessante en veelgelezen werk “Het drama van het begaafde kind” hoe fel vernieuwende, prachtige, dramatische, dissonante, intense en zeer persoonlijke muziek, composities zoals “Le Sacre du Printemps – Het Lenteoffer” van Stravinsky en de symfonieën van Sjostakovitch, niet had kunnen tot stand komen als deze heren niet daarmee een expressie hadden gegeven aan de trauma’s opgelopen in de jeugdjaren. Het celloconcerto van Elgar is een creatieve, dramatische en hoopgevende uitdrukking van de pijn na de vreselijke oorlog, gecomponeerd na het doorleven van de wanhoop en de droefenis, na het vinden van een uitweg, een blijvende betekenis voor muziek en leven.

Natuurlijk moet de conclusie niet zijn, ouders, misbruik je kinderen gerust. Maar louter zwart en nefast is licht erotisch getinte omgang niet, onder bepaalde voorwaarden.

 

Zou het niet zo zijn dat de Evolutie de mens op zodanige manier heeft geassembleerd, in de loop van vele miljoenenjaren, dat hij niet door klappen wordt vernietigd? Was het bestaan de afgelopen vijf miljoen jaar een bed met rozen? Ik denk het niet. Wel integendeel. Als intense liefde, tastbaar beleefd, met kinderen niet geheel zonder schade komt, dan zal het doorleven van die toestanden zeker niet onbeantwoord moeten blijven door de ziel, de geest en het hart van die jongen of dat meisje. De mens is uitgerust om heel veel ten goede te keren. Zelfs Churchill had een ongelofelijk kil en afstandelijk ouderpaar, heeft een keiharde opvoedingssituatie gehad, hoewel hij gelukkig veel tedere liefde kreeg van zijn gouvernante, Mrs Elisabeth Everest.

 

 

Hoe verliep de jeugd van een morele kampioen als Jezus? Van Mohamed? Van de christelijke messias is bekend dat hij vaderloos opgroeide. Mohamed was een weeskind.

Ik houd mijn  hart vast voor een samenleving met generaties kinderen die heilig en onschendbaar worden geacht en alle last wordt onthouden! De ideale opvoeding, bestaat dat?

Waar ik voor pleit, is een gemeenschap, een samenleving waar veel meer plaats wordt geruimd voor alle vormen van tederheid.

Wat ik wil, als ik een partij zou mogen oprichten zogezegd, is dit: meer tederheid, een gemeenschap gedragen door meer warme nabijheid. Eindelijk, alleen maar dankzij de strenge covid-crisis, is het bij de goegemeente aan het doordringen, hoe heerlijk en onvervangbaar ‘knuffelen’ is! Tederheid en warmte delen omvat echter veel meer. Laten wij diep nadenken. Wat is “Liefde”? Hoe en waar vandaag de boodschap van het evangelie, “Ga voluit voor de liefde!” in de praktijk brengen. Meer tederheid en meer huid- en lichaamscontact, dat is mijn voorzet bij de bewustwording. En dus ook: de andere met meer liefde, met meer aandacht benaderen. Dat begint bij beter lezen en luisteren…

 

Bibliografie

  • “De Tederheid”, Ton Lemaire, Ambo
  • “Samen slapen” in diverse uitgaven.
  • “Het drama van het begaafde kind. Op zoek naar het ware zelf”, Alice Miller. negenentwintigste druk (2006), MOMM, Unieboek, Houten, Antwerpen.

Miller is een toonaangevende psychologe.

  • “Hero. The life and legend of Lawrence of Arabia”, Michael Korda, Harper Collins, 2010
  • “Van wonde tot verwondering. Helen van trauma” door Ria Weyens. Met medewerking van de auteur.
  • “Trauma en herstel”. Judith-Lewis Hermann. Een basiswerk dat veel (zelf)inzicht meegeeft.

 

Link: samen slapen

https://www.greenevelien.com/2NO_6samenslapen.php

 

Hulpverlening is gratis beschikbaar

Wie met pijn of verwarring kampt door vormen van vernedering, misbruik of (verbale) foltering in de opvoedingssetting, kan terecht bij de hulplijn Tele-Onthaal (telefoon 106). Dag en nacht zit een vrijwilliger klaar om naar jouw verhalen en emoties met vriendelijke aandacht te luisteren. Chatten is ook mogelijk via http://www.tele-onthaal.be, elke avond en op woensdagen en zondagen in de namiddag.

 

TBSH/3768-190923

Hilde Van Mieghem

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!