De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat het verschil is tussen 9/11 en 9/12

maandag 13 september 2021 10:42
Spread the love

Zeg nu zelf: journalist zijn, is een hondenbaan. Vorige week was er zelfs een debat in de Tweede Kamer over de beveiliging van journalisten en de journalistiek. Dan is het heel erg te noemen. Het ging natuurlijk over de beveiliging van journalisten, maar heel snel verzandde het debat in het bekende rioolputje en met moddergooien.

Politiek
Volwassenen in de politiek, die journalisten voor alles en nog wat uitmaakten. Als een journalist je niet aanstaat of zijn artikelen, dan noem je hem gewoon een ‘homo’. Maar alsof het al niet erger kan, blijken rechts radicale politici journalisten gewoon ‘tuig van de richel’ te noemen. En dat kan allemaal in de politiek.
Maar zelf heb je het ook niet makkelijk als journalist zijnde; tenslotte werk je voor een krant – lokaal, regionaal of landelijk – of andere media. En daar zijn regeltjes en die zijn van groot belang.

Nine-eleven
Zo kan een journalist niet zo maar vragen gaan stellen over wat er allemaal gebeurt in de wereld en zeker niet die van de buitenlandredactie. Stel dat je vragen ging stellen over 09/11. Dan kreeg je al heel snel de reputatie van dat je lid was van de oudste vereniging van Nederland, de V.O.C. Oh, sorry, u weet natuurlijk niet wat V.O.C. is. Welnu dat is de ‘Vereniging voor Onderzoek Complottheorieën’. Deze Vereniging bestaat al sinds mensenheugenis en doet onderzoek naar complotten. Echter journalisten die vragen stellen, worden beticht complottheorieën aan te hangen.
En als journalist kan je geen lid zijn van de V.O.C., want dan wordt men niet meer serieus genomen, het minst slechte is dat je je baan kwijtraakt en voor geen blad meer kan schrijven. Het ergste is dat je als dorpsidioot wordt uitgemaakt.

Vragen over 09/11 is helemaal niet gepast. Vragen waarom een toren instort als er een vliegtuig in zou vliegen. Juist een toren die juist daarvoor gebouwd was. Of een vraag waarom je altijd een vliegtuig ziet komen aanvliegen, maar niet de toren in ziet vliegen. Dat komt door de camera opstelling, die op een bepaalde plaats ‘toevallig aanwezig was’. Of een vraag waarom geen Amerikaans vliegtuig de lucht in is gegaan toen er ‘vier vreemde vliegtuigen’ rond vlogen. Of waarom men wist welke kapers het waren. Oh ja, men had de paspoorten gevonden. Of de vraag waarom ná 09/11 men wél wist waar Osama Bin Laden was. En ga zo maar door.
Nee, dit soort vragen stelt men niet als journalist, je zou toch eens als dorpsidioot worden uitgemaakt.

Maar ook de vragen over de bescherming van 8000 moslims in Srebrenica stelt men niet. Of over de bescherming van de Oeigoeren in China. Of waarom de VS 20 jaren in Afghanistan bleven en een corrupte regering in het zadel hielpen en hielden. Zelfs niet de vraag waarom de Taliban zo snel het hele land kon innemen.

Nine-twelve
Maar op het moment dat men geen vragen stelt, wilt stellen of mag stellen, wordt er zelfs niets of nauwelijks wat geschreven over met name één volk, de Palestijnen. Nu moet er natuurlijk niet overdreven worden, want afgelopen week was er zelfs in twee landelijke media een artikel te vinden over de Palestijnen.
‘Israël pakt na klopjacht vier van zes voortvluchtige gevangenen op die via tunnel ontsnapten’ was een artikel van het AD. ‘Israël pakt na klopjacht vier van zes voortvluchtige gevangenen op’ was dan weer te lezen op nu.nl. Hulde! Het is alleen jammer dat beide artikelen – overigens opvallend veel hetzelfde – spraken over Palestijnse militanten en de zin “Israël omschrijft Palestijnen die betrokken zijn bij gewelddadige anti-Israëlische activiteiten als terroristen … “ moest toegevoegd worden.
Die laatste zin zullen we maar door de vingers zien van de buitenlandredactie. Tenslotte werken daar veel jonge journalisten, die niet eens weten waar Palestina ligt, de geschiedenis van de Palestijnen niet kennen en het verschil tussen militant / terrorist en verzetsstrijder niet kennen. Misschien is het verstandig voor die jongens om eens de geschiedenis van de eigen verzetsstrijders te lezen.

Enfin, men heeft wat geschreven over Palestijnen, wel van de kant van de bezetters, maar toch, er stond wat in de krant. Voordragen voor een Publieksprijs, zou ik zo zeggen ! Het is alleen jammer, dat deze buitenlandredactie niets schrijft over de 10 tot 12 raketten die afgelopen zaterdagmorgen door de bezettende macht op Gaza zijn afgeschoten.
Er was ook geen artikel te vinden over dat een van de zogenaamde zes ontsnapte en weer opgepakte gevangenen, Zakaria Zubaidi, in elkaar is geslagen, mishandeld en gemarteld door de bezettingstroepen in de gevangenis. Zakaria is voor behandeling overgebracht naar het Rambam Medical Center in Haifa.
Ook geen enkele melding te vinden over vier studenten die terugkwamen van hun school en die door de bezettingstroepen werden opgepakt en ontvoerd. Tevens was er niets te vinden over het feit dat een Palestijnse arts in koele bloede is geëxecuteerd.

Maar zelfs geen woord over 12 september 2005. Dat moet toch nog wel in het geheugen zitten van de journalisten van de buitenlandredactie, toch? Dat is nog maar 16 jaar geleden sinds de ‘terugtrekking’ van de bezetters uit Gaza.  
Op deze dag 16 jaar geleden, 12 september 2005, verliet de laatste bezettingssoldaat de Gazastrook en samen met die soldaat verdwenen de kolonisten. Zodoende kwam er een einde aan de ‘bezetting’ van 1967 tot 2005. Tijdens deze bezetting controleerde de bezetters de belangrijkste vruchtbare landbouwgronden, het grondwater en de kust. Tevens hadden ze 34 procent van het land in handen. Op 15 augustus 2005 werd er gestart met de ‘terugtrekking’ uit de Gazastrook, die de bezetters sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet had. Ondertussen heeft de bezettingsmacht de Gazastrook hermetisch van de wereld afgesloten.

Maar ja, Palestina valt (nog) niet in het jargon van de jonge buitenlandredactie van mainstream media. Het is zo moeilijk om iets te schrijven vanuit de Palestijnse kant. Misschien is het verstandig om zich eens wat meer in te leven. Volg bijvoorbeeld de blog Aanvallen op Palestina (of via de gratis app). Of misschien de (voorlopige) laatste Nieuwsbrief 

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

graffiti Gaza

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!