De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat gebeurt er wanneer een land de eurozone verlaat?
Griekenland, Eurozone, Argentinië, Eurocrisis -

Wat gebeurt er wanneer een land de eurozone verlaat?

zondag 17 juli 2011 14:27
Spread the love

Formeel kent het euroverdrag niet eens de mogelijkheid om de eenheidsmunt te verlaten. Toch wordt er al maandenlang gespeculeerd over het vertrek van Griekenland. Niet dat Grieken daar baat bij hebben omdat hun schulden dan plotsklaps omgekeerd evenredig zouden stijgen met de devaluatie van hun munt.

Eén ding staat wel vast: wanneer een land de euro verlaat zal het dat niet op voorhand aankondigen. Geen enkel land wil zijn onderdanen de kans geven om zijn euro’s alsnog bij de bank op te halen om ze in het buitenland onder te brengen.  Mocht de regering Papandreou beslissen dat het moment is aangekomen om terug te keren naar de oude drachme, dan zal de Griekse bevolking simpelweg bij het ochtendnieuws vernemen dat alle girale tegoeden één op één in drachmes zijn omgezet. Voor alle winkelprijzen, lonen, etc. zal hetzelfde gelden. Cash euro’s zullen het land niet meer uit mogen en zullen alleen in drachmes om te wisselen zijn.

(Ter vergelijking: in Argentinië werd het burgers eind 2001 verboden meer dan 250 peso (= 280 euro) per week op te nemen om de banken van het faillissement te redden.  In januari 2002 koppelde het land de peso dan los van de dollar. De devaluatie van de munt zorgde voor een forse inflatie (80%) in Argentinië zelf, wat op zijn beurt tot een sterke stijging van de werkloosheid leidde. De gemiddelde Argentijn zag zijn levensstandaard flink dalen,  omdat de lonen niet mee stegen met de inflatie.)

In de andere richting, werkt het ongeveer op dezelfde manier: mocht een aantal landen uit het rijke noorden van Europa de euro de rug toekeren, dan is te verwachten dat de munten van die landen zeer sterk in waarde zullen stijgen, met als gevolg een diepe recessie omdat de munten van de uittredende landen simpelweg te duur worden en de export instort. (Kleinere landen zoals Nederland en België, die sterk afhankelijk zijn van het buitenland, trekken in zo’n scenario aan het kortste eind.)

Toch valt onmogelijk te voorspellen wat er daadwerkelijk gaat gebeuren wanneer een land effectief de eurozone verlaat. Er zijn namelijk geen precedenten.

Bron: Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!