De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat er vandaag te gebeuren staat in Athene

Wat er vandaag te gebeuren staat in Athene

dinsdag 28 juni 2011 10:28
Spread the love

Het ingaan van de 48-urenstaking in Athene gaat samen met de eerste mobilisaties richting het Syntagmaplein. Alle sociale actoren trekken vanaf dinsdagvoormiddag de straat op.

De grootste groep vertrekt om 11u op het Museumplein. De vakbonden GSEE en ADEDY, de anarchistische bewegingen, kleinere linkse politieke partijen en vakbonden, ngo’s en andere betogers wandelen van daar naar het Syntagmaplein.

De communistische vakbond PAME houdt twee aparte betogingen. Om 10u wordt er verzameld op het Omoniaplein om richting Syntagmaplein te trekken. Een tweede mobilisatie vindt plaats om 19u voor de Tempel van de Olympische Zeus.

Een deel van de Indignados sluit aan bij de optocht vanaf het Museumplein terwijl een ander deel ter plaatse blijft op Syntagma. In de ochtend zijn ze van plan om hun tentjes af te breken om te vermijden dat het tentenkamp in de weg zou staan zoals tijdens de uit de hand gelopen betogingen van 15 juni.

Bovendien wordt een concert voorbereid dat om 18u van start gaat. Verschillende artiesten komen er hun solidariteit met de beweging betuigen en een signaal geven tegen het Middellange Termijn Plan. 

Op dat concert wordt veel volk verwacht vanuit de verschillende bewegingen. PAME houdt echter een kilometer verder een aparte meeting.

Wat op woensdag te gebeuren staat, zal erg afhangen van de uitkomst van de stemming in het parlement. Verwacht wordt dat de sociaal-democratische parlementaire meerderheid het plan van de Troika (Europese Commisie, ECB en IMF) zal goedkeuren met als direct gevolg 28 miljard euro besparingen en 50 miljard euro privatiseringen. Wanneer dit gebeurt, zou de hel morgen kunnen losbarsten in Athene.

Maar een vooruitblik hierop is voor vanavond. Eerst kijken hoe de ‘rustige’ eerste stakingsdag verloopt. 

take down
the paywall
steun ons nu!