De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat een verdwazing in Catalonië

Wat een verdwazing in Catalonië

zondag 1 oktober 2017 21:40
Spread the love

Identitair revisionisme en dan maar de nationalistische snaren beroeren op basis van herschreven geschiedenislessen in de scholen, wetende dat Catalonië nooit onafhankelijk zal worden. Het doet een beetje denkenaan het duizendjarig rijk van het nationaalsocialisme en de verdwazing die daar uit volgde, en ook aan Van Grieken die, na 40 jaar Vlaams Blok/Belang een voorafname doet op het uitroepen van de onafhankelijk van Vlaanderen.

Wat is de geloofwaardigheid en legitimiteit van een regionale overheid die stelt een referendum te organiseren, maar waar heel wat burgemeesters en de minister-president zelf een standpunt innemen en tot een ja stem voor onafhankelijkheid oproepen. Moesten het enkel de partijen in deze of gene zin zijn die dat doen dan is dit aanvaardbaar, maar als gans de politieke overheid en administratie bevoordeeld een referendum organiseren dan kan dat enkel begrepen worden als provocatie.

Als daarbij de minister-president verklaart dat drie dagen na een ‘eventueel’ ja Catalonië de onafhankelijkheid zal uitroepen, dwz de erkenning zal nastreven door andere landen en de VN, dan is dit oproer waarbij hij wetens en willens een oorlogssituatie creëert. Dat heeft niets vandoen met vrije meningsuiting maar met identitaire en nationalistische blindheid. Feitelijk tot de opstand oproepen tegen het centraal gezag, wetend dat je gaat verliezen is onverantwoord en gaat in tegen de belangen van het volk. De zogezegde ‘opstand’ van Syrische rebellen is daar een heel recent en schrijnend voorbeeld van.

Of wordt Catalonië een surrogaatstaat zoals Kosovo, waar 15.000 militairen de ‘onafhankelijkheid’ beschermen tegen Servië. Of wordt het een ‘land’ waar blauwhelmen de ‘strijdende partijen’ moeten scheiden. Of wordt dat de eerste opdracht van een ‘Europees leger’?

Is dat hetgene wat door Catalonië gewenst en uiteindelijk zal verdedigd worden, samen met hun geestesgenoten in Vlaams rechts- en extreem rechts.?

Catalanen kom tot jezelf om jezelf te kunnen zijn in Spanje en Europa.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!