De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat de vergankelijkheid van het leven met iemand kan doen ….
Filosofie -

Wat de vergankelijkheid van het leven met iemand kan doen ….

dinsdag 4 juni 2013 09:13
Spread the love

Sinds de dood van een oud leerkracht van mij afgelopen week beweegt er bij mij onderhuids van alles. Ik kan mij niet langer van de indruk ontdoen dat de mainstream media zich niet langer kritisch uit over de gebeurtenissen in de wereld. Deze oud leerkracht heeft me altijd geleerd kritisch te zijn en de populaire pulpcultuur met een kritische blik op te nemen. Zijn plotse dood , die breed in de populaire pulpcultuur werd uitgesmeerd, heeft mij er toe aangezet terug de pen ( in dit geval het keyboard) ter hand te nemen en opnieuw een blog te beginnen over de huidige maatschappij. Ik ga een poging ondernemen deze blog zo kritisch mogelijk benaderen, uiteraard ook voor mezelf. En proberen niet ten onder te gaan aan de gemakkelijke pulp cultuur. Realiteit is wat we zoeken !

Als student van deze oud leerkracht ,R.U., was het medialandschap relatief eenvoudig. We spreken hier van een pre millennium tijdperk. Smartphones bestonden nog niet en het internet was nog niet zo ingeburgerd als de dag van vandaag. Sociale media was iets voor IT-nerds en online kranten waren er nog niet.

De dag van vandaag anno 2013 is dit media landschap grondig hertekend, we hebben quasi real-time toegang tot informatie, sociale media, online nieuwe kranten, youtube , etc. ….

Helaas moet de lezer, luisteraar uiterst voorzichtig laveren tussen de overvloed die we hebben aan informatie en desinformatie. Op dat vlak is het internet in mijn ogen een mes dat aan twee kanten snijdt. We hebben, in onze westerse wereld althans, toegang tot een overvloed aan informatie. Maar net die overvloed aan informatie leid vaak tot desinformatie. Neem nu bijvoorbeeld de protesten die er gaande zijn in Istanboel op dit moment. De mainstream media laat maar met mondjes maat informatie toe, op de sociale media gonst het van de informatie er omtrent. Maar of die informatie een gerucht of een realiteit is, daar word vaak niet naar gekeken. Neen er word er lustig op los gedeeld , maar er word nog maar zelden bij de echte inhoud van het bericht stil gestaan. En het is niet enkel de sociale media die dit doet. Ook de dagbladen kopiëren elkaars informatie dat een lust is om te zien. Vaak zelfs met de zelfde typefouten nog zichtbaar.

Hoe moeten wij nu als kritisch individu aan correcte informatie geraken ? Wel in mijn optiek doe je dat door alles te lezen dat je tegenkomt. Van informatie die gedeeld word op de sociale media, tot de krantenartikelen van binnen en buitenlandse kranten. En dan nog is het vaak moeilijk om je niet partijdig op te stellen en de dingen in vraag te blijven stellen.

Maar goed is alles in de media dan slecht ? Neen toch niet, er zijn gelukkig nog genoeg kritische mensen op deze aardkloot die de dingen in vraag stellen en die het luid van de daken af schreeuwen. En net daar komt de ‘nieuwe’ media ons helpen. De sociale druk en media heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat mastodonten zoals Monsanto op de knieën gedwongen worden door de constante druk van de kritische maatschappij via de sociale media en netwerken. De Arabische Lente werd ondersteund door de sociale netwerken en media. De massa protesten in Turkije die in de mainstream media amper aandacht krijgen worden druk gedeeld en uitgewisseld op de sociale netwerken.

Als we samen genoeg kritisch zijn en vaak genoeg onze stem laten horen dan krijgen we alles gedaan. Daarom moeten we kritisch blijven zijn, moeten we de populaire pulp die we dagdagelijks voorgeschoteld krijgen in vraag blijven stellen en moeten we blijven op de deur van de heilige huisjes slaan. Want , wij de maatschappij hebben recht op een correcte , kritische en objectieve berichtgeving !

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!