De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat als…. de media ons voorbereiden op een Nieuw Normaal?

Wat als…. de media ons voorbereiden op een Nieuw Normaal?

zondag 6 december 2020 13:36
Spread the love

Wat als….

 

Wat als media als eerste doelstelling hebben, om het beleid en gedrag van de rijksten en machtigsten in het land een zweem van geloofwaardigheid en noodzaak te geven?

Wat als onze belangrijkste media (kranten, radio, teevee) in handen waren van een handjevol rijke families?

Wat als deze families sinds decennia netwerken hebben bij andere rijke en machtige groepen bedrijfsleiders, investeerders en politici?

Wat als deze groepen zich verenigen in schimmige lobbygroepen, en netwerken op events als World Economic Forum en Bilderberg Group, om hun agenda van kapitaalaccumulatie en maximalisering van winsten te garanderen?

Wat als groepen als World Economic Forum de laatste jaren flink gewerkt hebben aan een ideologisch kader om de nabije toekomst vorm te geven, als volgende etappe in een globaliseringstrend die al meer dan een eeuw bezig is?

Wat als  een belangrijk deel van de ‘onepercenters’ op deze wereld besloten dat de beste manier om ‘vooruit’ te gaan een mondiale, economische en politieke Shockdoctrine is, waarbij zich onvoorstelbaar veel opportuniteiten openen voor de rijksten onder ons, terwijl tegelijk de publieke opinie danig wordt bewerkt om deze ‘transitie’ te faciliteren en tegenstand de kop in te drukken?

Wat als een ‘publiekprivate’ instelling als World Economic Forum heel transparant is over een deel van die ideologie, en die namen geeft als Vierde Industriële Revolutie, Great Reset of Nieuw Normaal?

Wat als blijkt dat nationale overheden wereldwijd hun mandaat ter aanpak van de Volksgezondheid, jaren geleden al weggaven aan instellingen als WHO, CEPI, Wereld Economisch Forum en Bill & Melinda Gates Foundation? En dat die instellingen stuk voor stuk achter de schermen geleid worden door kapitaalkrachtige bedrijven en investeerders die hun eigen economische positie willen blijven verzekeren in de toekomst?

….

Zou ik dan via het lezen van mijn krant, De Standaard, in dit Sinterklaasweekend, een glimp kunnen opvangen van wat er eventueel zoal klaar ligt voor ons de volgende maanden en jaren? Zou het ook mogelijk zijn om mogelijke ‘priming’-boodschappen te ontdekken: beelden en redeneringen die de ‘hearts and minds’ van de modale Vlaming klaarstomen voor een Nieuw Normaal?

Ik ben benieuwd, en sla mijn krant open ….

 • MEAT IS MURDER. Op pagina twee lees ik een redactioneel commentaar over de klimaat- impact van de vleesindustrie in Vlaanderen. Ik gruw al jaren van de vee-industrie, en ben ergens blij dat niet enkel het Wereld Economisch Forum, maar ook tal van politici zich de vorige en volgende maanden eindelijk uitspreken tégen zoveel vleesconsumptie, en dit vooral in het kader van de strijd tegen de klimaatverandering. Dat er massaal geïnvesteerd wordt in nep-vlees kan ik ook wel smaken. Spijtig dat het wellicht weer de grootste wereldspelers zullen zijn die met een groot deel van die winst zullen weglopen, maar alla. Ook op pagina acht gaat het over de impact van onze veestapel, en de impact van al die mest op ons grondwater. Minister Zuhal Demir heeft eindelijk het licht gezien en zegt: “Zo kan het niet verder.” Mijn voorspelling: afbouw van vleesproductie wordt één van de hoofdpijlers van de politieke strijd tegen klimaatverandering, naast een decimering van de luchtvaartindustrie én een aanpak van het private autoverkeer.

 

 • CROWD CONTROL. Op pagina twee en drie lees ik een artikel over de vraag of jongeren nu al dan niet voorrang moeten krijgen op vaccinatie. Ik zie een mooie foto van Graspop 2019, met de vraag of er volgende zomer wel festivals zullen doorgaan. Mijn voorspelling: er komen geen grote festivals in 2021, en wellicht ook niet de volgende jaren. Als er tegen 2024 wel weer in beperkte mate festivals mogen doorgaan, zijn de meeste organisatoren al lang failliet, en wordt het verzekeringsgewijs een nachtmerrie om nog een festival te organiseren.. Het narratief blijft in eerste instantie de Volksgezondheid, maar zal ook meer en meer gecombineerd worden met Openbare Orde. Kleinere concerten gaan mogelijks wel terug door hier en daar, en een Vaccinatiepaspoort (via kaart, oogscan, micro-tatoeage?) hoort daar uiteraard bij.

 • NO EXIT. Pagina vier en vijf wijden uit over vaccinveiligheid. Deze week krijgen we in alle mogelijke media te lezen dat a) vaccins veilig zijn, en  b) vaccinsceptici allemaal aluhoedjes dragen en bang zijn dat Bill hen een doodsspuitje gaat geven of dat ze minstens in een chimpansee zullen veranderen. Dergelijke stropoptechnieken zijn uiteraard zo oud als de straat, en dienen om sceptici te ridiculiseren.  Maar daar stopt het natuurlijk niet. We krijgen in het artikel nog twee boeiende boodschappen mee. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe rapper we kunnen versoepelen. Ergo: hoe meer mensen kritisch zijn over het vaccin, en aarzelen zich het experimentele vaccin te laten toedienen, hoe meer de rest van de Belgen gesjost zijn. Ge zoudt voor minder kwaad worden op de vaccincritici! Een tweede boodschap, die we nu wereldwijd te verteren krijgen, is dat maximale vaccinatie niét het einde betekent van covid19 en dus ook niet van mondmaskers, avondklokken en samenscholingsverboden. Mijn voorspelling: de noodtoestand zal nog lang blijven duren, omdat het werkelijk een godsgeschenk is voor de elites achter het Nieuwe Normaal, en nodig om the Point of no Return te bereiken voor de marktovername van de grootste bedrijven. Uiteraard wordt het een verhaal van zalven en slaan, en zullen groepen uit elkaar gespeeld worden. Niet-essentiële winkels gaan de kappers of horeca-uitbaters nu niet te help komen, en als we allemaal braaf zijn, mogen we volgende zomer misschien wel tot één uur buiten, of krijgen we twéé knuffelbuddies.

 • HOME ENTERTAINMENT. Pagina zes stoomt ons klaar voor het einde van de cinema. Doodleuk maken de journalisten de parallel met de transformatie in de muziekindustrie, van cd naar Spotify en co.  Mijn voorspelling: Dit is inderdaad het einde van de bioscopen, en past perfect in het ideologische plaatje van het Nieuwe Normaal. We gaan voor een economie van de ‘Remote Everything’, en de grote filmmaatschappijen als Warner Bros hebben zich hier intussen al op voorbereid. Cinemarecettes worden vervangen door inkomsten van streamingplatforms. Bye bye popcorn. Cinema’s zullen ter ziele gaan, want die worden niét heropend. Veel te gevaarlijk met al dat volk en al die virussen. En waarom nog naar de cinema rijden als je lekker gezellig, veilig thuis kunt netflixen. Dat is ook beter voor het klimaat.

 • HOME  SCHOOLING. Op pagina negen lezen we over het organiseren van offline examens voor studenten. Vanuit de UGent klinkt het alvast dat online onderwijs tot even goede competenties leidt als dat oude, saaie ‘real life’ onderwijs. Mijn voorspelling: online-onderwijs wordt de norm. Het zorgt voor véél minder nodige overheidsinvesteringen in onderwijs, en wordt door het WEF intussen verkocht als ‘veel democratischer, goedkoper en toegankelijker’ dan het oude onderwijs.  Maar wat dan met de psychologische aspecten ervan? Dat wordt straks beantwoord op pagina 16.

 • GROENE TRANSITIE: Op pagina 10 lezen we een enthousiast interview met Jean-Marc Nollet, co-voorzitter van Ecolo. Hij ondersteunt de huidige coronamaatregelen (mondmaskers, avondklokken, samenscholingsverbod, sluiting van tal van sectoren) volmondig en pleit mee voor een Brusselse stadstol, mét monitoring van iedere kilometer die elke auto in de binnenstad aflegt, en dit met behulp van een uitgebreid camera-monitoringsysteem in de stad.  Hij ziet de huidige crisis ook als een fantastisch opportuniteit om de Europese Green Deal er door te krijgen, met drie speerpunten: Energie, Mobiliteit, en Digitalisering. Zijn groene collega De Sutter lanceerde intussen het idee om halftijds telewerken voor wie kan de regel te maken in het post-pandemische tijdperk. Mijn voorspellingen: a) de Brusselse stadstol zal er komen, en zal uitbreiding kennen in andere steden en streken. Onder het mom van het vrijwaren van onze gezondheid, zullen we akkoord gaan met slimme camera’s, die werkelijk overal staan opgesteld. In eerste instantie enkel om de auto’s te monitoren, maar met software die heel makkelijk ook gezichten kan herkennen en zien of mensen zich wel aan afstanden en mondmaskerplichten houden. B) Vanuit de ‘groene gedachte’ gaat het idee van ‘Remote Everything’ nog meer aandrijfkracht krijgen. Dus méér thuisonderwijs, thuiswerk, thuisontspanning, thuiswinkelen, online ontmoetingen. Lekker goed voor het milieu, toch? En psychologische problemen worden nog altijd  opgelost op pagina 16.

 • SHINY, HAPPY PEOPLE. Pagina zestien stelt ons gerust. Ja, er zijn heel wat angststoornissen bij onze medeburgers. En ja, de coronacrisis doet daar geen goed aan. Maarrr….de meeste psychische problemen zijn ‘relatief makkelijk te behandelen’. Hoe dan? Wel: cognitieve gedragstherapie! Slechts enkele online-sessies met een gedragstherapeut of psycholoog zijn voldoende in de meeste gevallen. Blijkt dit niet het geval, dan zijn er nog altijd de antidepressiva. Mijn voorspelling: Het World Economisch Forum zet Gezondheid voorop in haar visie op het Nieuwe Normaal. Maar Gezondheid kan natuurlijk véél efficiënter en véél goedkoper worden gemanaged dan vandaag. Er zal volop ingezet worden op tal van apps die ons via wat ‘tips & tricks’ afhalen van het idee dat we ons niet meer thuisvoelen in het Nieuwe Normaal. Psychologen worden getraind om iemand met psychische problemen in een vijftal terugbetaalbare online sessies weer te ‘genezen’, via wat simpele coachingtechnieken (“geloof in jezelf”, “jij maakt zelf je wereld”, “vermijd negatieve gedachten of gesprekken”…) . Wie daarna nog moeilijk doet, krijgt wat feelgood pillen of is gewoon van slechte wil. Ook over fysieke gezondheid staan de plannen klaar. Niet alleen krijgen we jaarlijks onze vaccinupdates mét bonus (vrije toegang tot café’s, winkels, evenementen, openbaar vervoer, onderwijs), maar er zal ook volop worden ingezet in slimme smartphones en horloges die ons gaan vertellen wat we kunnen eten, hoe veel stappen we nog moeten zetten vandaag, of wanneer onze hartslag te rap gaat of onze serotonine naar omlaag. Dokters worden quasi overbodig. En wie dan nog ziek wordt, heeft het zelf gezocht.

 • GEZICHTEN EN KLEINE BEDRIJVEN AFSLUITEN. Op pagina 30 gaat het over de Verenigde Staten. Met verbijstering constateren de journalisten dat mondmaskers in de buitenlucht nog niet verplicht zijn in dit land, en dat mensen elkander nog mogen ontmoeten buiten hun eigen huishouden om. Mijn voorspelling: Biden zal binnenkort met harde hand alle maatregelen nemen ‘die nodig zijn’ om het virus te crushen. Er komen véél mondmaskers, en de zieltogende lokale economie zal nog meer kreunen. Honderdduizenden kleine ondernemers zullen hun inkomens verliezen (“ge moest maar online leveren”) en hun ‘marktaandeel’ zal afgesnoept worden door heel wat ‘essentiële’ bedrijven en online-giganten. Horeca wordt gedecimeerd. Online-verkoop van voedsel en drank wordt aangemoedigd, en het bezoeken van een café of restaurant wordt wellicht ‘virusproof’. Het McDonalds-model toont ons hoe dit kan, maar uiteraard werkt dit model enkel voor een minderheid van de horeca. De rest moet maar op de schop. Ook in België. De VS zal bankroet gaan en zich financieel binden aan Wereldbank en IMF, die hen een streng economisch Dieet van Nieuw Normaal zal voorschrijven. We krijgen, net zoals in vele andere gebieden ter wereld, een economie die gereguleerd zal worden door technocratische overheden die de dictaten opvolgen van internationale ‘publiek-private’ instellingen die overheden voorschrijven waarin wel en niet geïnvesteerd mag worden. Onrust bij de bevolking wordt wellicht tijdelijk gesust met ‘helicoptergeld’, een soort basisinkomen voor burgers die braaf genoeg zijn, zodat ze op zijn minst niet dakloos worden en hun gezin kunnen blijven voeden.

 

 • SCEPSIS. Pagina 31 is een wat vreemde eend in de bijt. Journaliste Giselle Nath beschrijft op een objectieve en overzichtelijke manier enkele vaccinatie-beleiden in Azië, en noteert fijntjes dat onder meer Japan en Zuid-Korea de boot nog wat afhouden. Veiligheid is prioritair voor deze landen, en de huidige corona-vaccins zijn nog niet voldoende getest volgens hen. Mijn voorspelling: dergelijke redactionele losbandigheden worden steeds zeldzamer. Wie in de toekomst de werking van bepaalde vaccins of handel en wandel van grote farmaceutische bedrijven nog kritisch durft te belichten, wordt meteen gecensureerd, of zelfs beboet. Het censureren van vaccin-kritische info is sowieso al schering en inslag geworden op de meeste online-fora.

 • SAFETY FIRST. Op dezelfde pagina 31 lezen we opnieuw een mooi staaltje ‘priming’. “Zes op de tien Italianen willen aan persoonlijke vrijheid verzaken in het belang van de volksgezondheid”. Mijn voorspelling: dergelijke berichten zien we de volgende jaren wereldwijd werkelijk overal opduiken. Het doet er niet toe op welke manier men aan die cijfers geraakt: steeds opnieuw wordt de mantra “veiligheid boven vrijheid”. Het wordt een huzarenstukje om dergelijke vorm van framing, die gelijk welke autoritaire maatregelen op voorhand al zegent, te weerstaan.

 • THERE IS NO ALTERNATIVE.  Pagina 36 beschrijft het ‘onverantwoorde’ Zwitserse beleid. Die willen de skipistes niet sluiten. Gelukkig, stellen de journalisten, verbieden de meeste buurlanden hun burgers om naar dit land af te reizen, en wie dat toch doet, moet wellicht in verplichte quarantaine achteraf. Mijn voorspelling: Er komt de volgende maanden heel wat kritiek op Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken. Deze landen voeren al lange tijd een eigenzinnige corona-koers, en houden zich niet aan de dwingende aanbevelingen van WHO en WEF. We krijgen dus wellicht heel wat negatieve framing van deze landen, alsook economische en financiële boycotts. Wat betreft de toerische sector, dat o zo belangrijk is voor Zwitserland en voor heel wat andere landen. Deze wordt grotendeels opgeofferd op het altaar van het Nieuwe Normaal. Ver reizen wordt terug een privilege van de rijkere klassen. Trekpleisters als Nieuw-Zeeland besloten intussen om hun postpandemische toeristische industrie te verkleinen en helemaal op maat te maken van de elite. Klimaatvriendelijkheid ten top. Wie volgt?

 

 

Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat de boodschappen die ik vandaag lees in De Standaard, ook weerklinken in heel wat andere media wereldwijd. En uiteraard zal ik er in mijn dichterlijke voorspellingen af en toe flink naast zitten. Dat hoop ik zelf alvast.

Hamvraag is: hoe gaan we hiermee om als ‘civil society’? Laten we ons zomaar drijven richting Nieuw Normaal, onder het mom van technocratie, het ‘redden’ van de grootste banken en bedrijven,  én tegelijkertijd het redden van het klimaat? Of halen we de term Andersglobalisme weer onder het stof? Waarbij we de ernst van het virus erkennen en pleiten voor slimme én menselijke maatregelen? Waarbij we de kracht van onze verbinding en ons middenveld en ons rijke sociaal-culturele leven niet zomaar opofferen? Waarbij we opnieuw op zoek gaan naar journalistieke integriteit, tegenspraak, debat, kritisch denken,  en het opbouwen van andere narratieven met heel wat hoop én gecoördineerde aanpak van verschillende prangende mondiale uitdagingen? Waarbij we STOP zeggen tegen de verdere accumulatie van kapitaal bij de grootste bedrijven, en ook onze democratie reclaimen en onze vertegenwoordigers terug uit de klauwen halen van de corruptie en het grootkapitaal? Waarbij we ons niet uit elkaar laten spelen en gezamenlijk terug naar boven schoppen?

Een andere wereld is mogelijk. En de menselijkheid, de solidariteit en het mededogen zullen uiteindelijk overwinnen. Maar niét onder leiding van dezelfde schobbejakken die ons intussen al zoveel schoons hebben afgepakt, zowel voor als tijdens deze crisis.

Au boulot!

 

ps: wil je wat meer weten over de ideologie van onder meer het Wereld Economisch Forum en hun plan om onze samenleving en haar burgers drastisch te veranderen, lees dan mijn analyse van hun documenten hier: https://www.dewereldmorgen.be/community/the-great-reset-van-het-wereld-economisch-forum-tussen-droom-en-nachtmerrie/

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!