De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat Afghaanse vrouwen te wachten staat, als de Amerikanen straks vertrekken
Wereld, Mensenrechten. Actuele brandpunten, Afganistan -

Wat Afghaanse vrouwen te wachten staat, als de Amerikanen straks vertrekken

woensdag 4 augustus 2010 23:46
Spread the love

De Taliban klopte rond middernacht aan haar deur aan en eiste dat de 18-jarige Aisha zou worden gestraft omdat ze was weggelopen van haar man. Ze werd door haar schoonfamilie als een slavin behandeld, zei ze. Ze sloegen en mishandelden haar. Was ze niet weggelopen, dan was ze door hen gedood. Maar de rechter, een lokale commandant van de Taliban, bleef onbewogen. Aisha’s schoonbroer hield het meisje vast terwijl haar echtgenoot een mes bovenhaalde. Eerst sneed hij haar oren af. dan begon hij aan haar neus…

Het Amerikaanse Time magazine brengt deze week het bloedstollende relaas van wat Afghaanse vrouwen te wachten staat wanneer de NATO-troepen straks het land verlaten. Bovenvermelde feiten speelden zich geen tien jaar geleden af, maar vorig jaar. Aisha, die ondertussen ondergedoken leeft in een vrouwenopvangtehuis, is als de dood voor het vertrek van de buitenlandse troepen, nu president Karzai, na negen jaar van Amerikaanse aanwezigheid in het land,  onderhandelingen wil starten met het gematigde deel van de Taliban. Ook voor president Obama kan het einde van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen niet snel genoeg komen.

Maar als er al vrede komt, zullen vrouwen daarvoor de prijs betalen, zegt Aghaans parlementslid Fawzia Koofi in Time.

Bron : Time Magazine en Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!